Domaći kolači

Najbolja i točka! Domaća gibanica s makom i čokoladom nema konkurenciju

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Najbolja i točka! Domaća gibanica s makom i čokoladom nema konkurenciju
04.11.2022.
u 10:15
U ovu savršenu tradicionalnu gibanicu s makom prošvercajte malo čokolade i oduševite sve ukućane. Možete je zarolati u vrlo efektnu spiralu ili – ukoliko ste vješti u rukovanju s tijestom – napravite oblik koji poželite.
Pogledaj originalni članak

Prije nego što započnete s pripremom, osigurajte da su svi sastojci za gibanicu topli i da radite u toploj prostoriji u kojoj nema propuha.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Gibanica s makom i čokoladom

Sastojci za tijesto:

450 g glatkog brašna

1 suhi kvasac

1 jaje

1 žutanjak

50 g šećera

malo soli

malo korice limuna

15 g ulja

200 ml mlijeka

80 g maslaca

Sastojci za nadjev:

200 g mljevenog maka

150 ml mlijeka

80 g čokolade za kuhanje

2 žlice marmelade po izboru

malo mrvica

malo praška za pecivo

1 bjelanjak

malo šećera (po želji)

malo soli

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Jaje, žutanjak i šećer pjenasto umutite. Zatim dodajte rastopljeni (ne vrući!) maslac i ulje te lagano zagrijano mlijeko i zagrijano brašno. Miksajte spiralnim nastavkom sve dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Poklopite i pustite na toplom da se digne. Za nadjev mak zalijte kipućim mlijekom pa dodajte otopljenu čokoladu, marmeladu, mrvice i prašak za pecivo te na kraju umiješajte snijeg od bjelanjka sa šećerom. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u pravokutnik na 1 cm debljine, ravnomjerno premažite nadjevom, čvrsto zarolajte, prerežite po pola dužinom, zarolajte u spiralu pazeći da je dio s nadjevom gore, prebacite u namašćeni kalup, prekrijte krpom da se još digne i pecite 50-60 minuta na 180 stupnjeva. Nakon 15 minuta prekrijte aluminijskom folijom kako ne bi izgorjelo s gornje strane.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Obliznjeki za prave gurmane

Jeste li probali najbolje bučino ulje na svijetu? Mladen i Dragana godišnje proizvedu 4000 litara ovog tekućeg "crnog zlata"

Mladen i Dragana uživaju u razgovoru o svemu što od buča proizvode i kako tu namirnicu koristiti u kulinarstvu, ali i u kućnoj ljekarni jer ima brojna ljekovita svojstva. Za ulje uzgajaju buče gleisdorfer, žute sa zelenim štraftama, a za kuhanje i pečenje na poljima ovog gospodarstva rastu buče hokaido, butternut, kabocha i prinčeva kruna.




 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.