Miris pečenih kestena na ulicama sa sigurnošću nam govori da je jesen stigla, donoseći sa sobom bogate, šarene i slasne plodove. Ovo orašasto voće ima visoku energetsku vrijednost koja se termičkom obradom udvostručuje i zato ga često koristim u pripremi pirea, juha, te drugih slatkih i slanih jela. Isprobajte ovu kombinaciju pjenastog kestena i slatke naranče – sigurna sam da ćete u svakom grizu osjetiti savršen omjer svježine i energije. Uživajte u pripremi i dobar tek – poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.
Kesten rolada s kandiranim narančama
Za biskvit:
3 jaja
9 dag glatkog brašna
8 dag smeđeg šećera
3 dag kakaa
Priprema:
Promiješajte jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i gusta. U brašno dodajte kakao te smjesu spojite s jajima i šećerom. U prethodno zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva stavite biskvit i pecite ga 4-5 minuta. Ohladite biskvit.
Za kremu:
30 dag kesten pirea
10 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
2 dag želatine
0.5 l tučenog slatkog vrhnja
10 dag tamne čokolade
malo ruma po želji
Priprema:
Želatinu namočite u hladnoj vodi. Čokoladu otopite na pari. Kesten pire pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i rumom te dodajte otopljenu čokoladu, želatinu i tučeno slatko vrhnje.
Za žele od kandirane naranče:
200 g kandirane naranče
800 ml cijeđenog soka naranče
10 dag šećera
štapić cimeta
anis
mahuna vanilije
1 dag praha agar-agar
Priprema:
Koricu naranče i sok cijeđene naranče usitnite štapnim mikserom. Kuhajte zajedno s cimetom, mahunom vanilije, anisom te šećerom. Procijedite kada smjesa zavrije te dodajte agar-agar. Kuhajte kratko na laganoj vatri. Smjesu ulijte u posudu za pečenje, ohladite i narežite na trakice. Kremu stavite u silikonski kalup, u sredinu utisnite trakicu želea, prekrijte s ostatkom kreme. Na vrh stavite biskvit te ostavite da se rolada hladi 24 h. Nakon hlađenja, glazirajte po želji čokoladom ili nekom drugom ocaklinom.