OBIČAJI

Najveći kršćanski blagdan: Kako se slavi Uskrs u različitim krajevima Hrvatske!

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Uskrs
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Uskrs
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
U Bjelovaru manifestacija Pisanicom do Uskrsa
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
U Bjelovaru manifestacija Pisanicom do Uskrsa
21.04.2019.
u 06:56
Uskrsni ručak uvijek je obilan. U sjevernoj Hrvatskoj jede se kokoš ili purica, a južnije od Karlovca janjetina. Na moru se poslužuje i najbolja bijela riba
Pogledaj originalni članak

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, a za slavlje Uskrsa razvili su se brojni običaji poput vazmenog bdjenja, uskrsnih krijesova, bojanja pisanica, odlaska na uskrsnu misu i pjevanja uskrsnih pjesama. Prije Uskrsa, vrijeme je korizme, u kojem se kršćani pripremaju za slavljenje Uskrsa molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi te dobrim djelima. Uz piliće, zečeve, brojne slastice i bojanje pisanica, postoje i drugi uskrsni običaji koji su karakteristični za određene dijelove Hrvatske.

U nekim krajevima Hrvatske postoji običaj umivanja laticama cvijeća, negdje na Cvjetnicu, a negdje na Veliku subotu. U sjeverozapadnoj se Hrvatskoj, u koju uključujemo Zagrebačku, Varaždinsku, Međimursku, Krapinsko-zagorsku i Koprivničko-križevačku županiju, na Veliku subotu prije bdjenja često pale uskrsni krijesovi, tzv. vuzmenke. Vatru ispred crkava pripremaju vjernici, a pale je kresanjem kamena o kamen.

Kada se vatra zapali, vjernici potpaljuju komade drveta i na taj način prenose blagoslovljenu vatru kućama. Jedan od vrlo starih običaja uz more je običaj izrade klepetaljki i čegrtaljki, najrašireniji u središnjoj Dalmaciji i Konavlima. Klepetaljke su se izrađivale tako da bi na kraj drvene daske montirali mali kotač koji je bio povezan s metalnim zupcima i udaraljkama koje bi se prilikom vožnje vrtjele i klepetale, piše Narod.hr

Na Uskrs svi prvo moraju blagovati blagoslovljenu hranu. Uskrsni ručak uvijek je obilan. U sjevernoj Hrvatskoj jede se kokoš ili purica, a južnije od Karlovca janjetina. Na moru se poslužuje i najbolja bijela riba. Prilog je uvijek obilan, a tu su još i mladi luk i hren. Prije jela u Slavoniji, obvezno je bilo prvo probati malo posvećene soli, pomoliti se uskrslom Gospodinu, pa tek onda uživati u bogatoj trpezi, piše Radio NG. Na Kvarneru se za ručak obično blaguju specijaliteti morskih plodova ili bijela riba uz vino. 

U Slavoniji se obično na Uskrs ide na svečanu misu, a tko bi prvi došao kući s posvete, za njega bi se govorilo da će cijele godine biti najvrjedniji. Nezaobilazan običaj na blagdan Uskrsa nakon Svete mise i objeda je i tradicionalno tucanje jajima među djecom.  

Video: Pitali smo građane koliko poznaju uskršnje blagdane

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

AU
austrougarskigeneral
09:48 21.04.2019.

sretan uskrs i sve najbolje svim komentatorima i vama u redakciji vecernjeg