Kako od naoko posve obične i nezanimljive hrane pripremiti jelo dostojno kraljevske gozbe, samoniklo bilje pretvoriti u vrhunsku slasticu, a svježu ribu okupanu tek u limunovu soku i maslinovu ulju učiniti zalogajem koji se pamti?
Povrće i djeca
Sve to, ali i mnogo više prikazali su na kulinarskim radionicama Zagreb Wine Gourmet Weekenda tijekom protekla dana u Kaptol centru chefovi Damiano Negro, Marina Gaši, Oliver Grouard i Goran Amnegard. Riječ je o kuharskoj svjetskoj eliti okićenoj velikim brojem prestižnih Michelinovih zvjezdica, a upravo u njihovu društvu jedina dama među chefovima - i naše gore list - Marina Gaši doživjela je uspjeh jer je promovirana kao naša najmlađa i najkreativnija chefica.
Uza ovakve svjetske ‘kalibraše’ nježna i mlada chefica Marina Gaši posjetitelje je oduševila jednostavnošću pripreme hrane. Skromna na riječima i samozatajna, baš kao i njezina bolja polovica Davor Buršić, Marina je objasnila kako inspiraciju za kuhanje dobiva - na mah.
– Poput ubojstva, našalila se. – Kad uzmem namirnicu u ruke, pogledam je i pomirišem, razrežem, i tek tada dobijem ideju što bih s njom mogla napraviti. Ta prva ideja u pravilu je i najbolja. Volim svježu hranu, povrće, a posebno ribu. S njom, ali samo ako je svježa, nema mnogo posla. Ponekad je grijeh termički je obraditi - objašnjava Marina. Njezinu juhu od poriluka obožavaju i najrazmaženija nepca, pa i mala djeca koja se na zelenje najčešće mršte čvrsto stisnutih usana. Lako je njoj, komentirali su posjetitelji kulinarske radionice, kada živi i radi nadomak plave morske žitnice. No, brigu o svježoj ribi vodi Davor koji od zore promatra ribare kada se vraćaju s mora i prvi je koji će ih pričekati zbog svježih divljih brancina, škampi, dondola ...
Rakovi i svinjetina?!
Marina kuha uz bok velikima. Talijan Damiano chef je kuhinje u ekskluzivnom restoranu Relais Villa D’Amelia, a u kuhao je i za englesku kraljicu Elizabetu. Francuza Oliviera Grouarda od malih je nogu zanimalo kuhanje, a vojni je rok odslužio u kuhinji Elizejske palače, kuhajući za Jacquesa Chiraca. Kanađanin švedskog porijekla Goran Amnegard jedan je od rijetkih kuhara koji vrijeme, osim uz lonac, provodi i u vinogradu nedaleko Toronta. Ledena berba njegov je specijalitet među vinima, a u Zagrebu je očarao spojivši nespojive okuse rakova, svinjetine, algi.
Namirnicu pomiriše, reže i potom odluči što će s njom
VIDEO Ukrajinska vojska objavila snimku dramatične zasjede: Njemački tenk uništio rusku kolonu
Posada Leoparda iskoristila je element iznenađenja, kao i vješto korištenje visoke manevarske sposobnosti svog tenka, što mu je omogućilo brzo kretanje, uključujući i unatrag, za razliku od većine sovjetskih vozila.
Melania Trump i u 55. godini ima manekensku figuru: Jednu stvar nikada ne jede, a ovako izgleda njezin jelovnik
Nemam neki poseban međuobrok koji uvijek jedem. Ako mi se nešto gricka, grickala bih voće ili neku čokoladu, rekla je u jednom intervjuu
FOTO Dok je Milanović pio kavu na trgu u Trogiru, pogledajte kakvu je pušku imao jedan zaštitar
Radi se o puški koja je namijenjena za sigurno spuštanje dronova koji se bez najave dignu u blizini štićene osobe ili javnog skupa visokog rizika, poput nogometnih utakmica
Što hrvatski građani najviše kupuju na kredit? Nenamjenski gotovinski krediti narasli na 8,7 milijardi eura
Kako bi ostvarili neke životne ciljeve ili želje, građani se često zadužuju kreditima, karticama ili odlaze u prekoračenje na računu. Evo što Hrvati najradije kupuju na kredit.
Može li ovaj dodatak usporiti starenje i pomoći općem blagostanju?
Riba smrdi od glave, stoga ne znam zašto bi taj otrovni proizvod, prepun svih mogućih toksina koji se godinama akumuliraju u onečišćenim morima svih svijeta, uopće trebalo i šnjofati. Zato ju i ne možete jesti bez hrpe štetnih začina koji prikriju njezin pravi okus i naprave dvostruku štetu organizmu. Hrana mora biti jednostavna, što čišća, a ova tu prenemaganja prodavača preskupih šarenih laža treba promatrati isključivo s podsmijehom.