Koliko god pazili, na staklenim vratima pećnice ostanu zagoreni ostaci hrane, a očistiti ih možete na nekoliko načina. Vlasnica agencije za čišćenje Katie Burkey predlaže tako dva jednostavna, brza i prirodna načina čišćenja – sa i bez skidanja vrata s peći.
U prvom načinu Burkey kaže da s pećnice skinete vrata jer ćete tako imati bolji pristup unutrašnjosti pećnice koja je često puna mrvica, komadića, ali i prašine.
– Do pećnice zatim dovucite crijevo usisavača i s njim pređite cijelu unutrašnjost peći, po mogućnosti s nekim nastavkom za manje pukotine koji može ući i u sitnije prostore – savjetuje Burkey, nakon čega slijedi čišćenje masnoće sa staklenih vrata.
– Najbolje sredstvo za čišćenje vrata pećnice jest mješavina dvaju sastojka koje već imate u smočnici: sode bikarbone i octa – kaže Burkey i dodaje da je dobivena smjesa izvrsna netoksična alternativa grubim kemijskim sredstvima za čišćenje.
Ako je na staklu nakupljena masnoća i prljavština, savjetuje, pospite malo sode bikarbone baš na ta područja, a zatim poprskajte otopinu sode bikarbone i octa po cijeloj površini.
Nakon toga spužvicom po staklu razmažite dobivenu pastu, pa je prebrišite mokrom, toplom spužvom kako biste sve uklonili. Ako treba, površinu pređite i s grubljom stranom spužve, ali pripazite da ne koristite abrazivne spužve i sredstva da ne biste oštetili staklo.
– Čišćenje stakla završite sredstvom za pranje stakla kako bi površina dobila sjaj. Ponovo stavite svoja staklena vrata, pazeći da vratite sve vijke na njihovo mjesto – objasnila je.
Katkada skidanje staklenih vrata s pećnice nije opcija, no i onda postoji učinkovit način da se očiste, prenosi Real Simple.
Burkey savjetuje da tada, kao i u prvom slučaju, napravite svoju pastu za čišćenje od sode bikarbone i octa (ili od sode i vode, po želji). Pastu onda sa spužvicom, krpom ili čak rukama (s rukavicama) premažite po staklu i pustite da tako odstoji 15 do 20 minuta, ovisno o tome koliko su vrata prljava.
Ako je potrebno, pastu možete ostaviti i dulje da djeluje jer je potpuno prirodna i neće oštetiti staklo. Imajte na umu da će smjesa potamniti jer upija prljavštinu i masnoću.
Uzbudljivo osvajanje zagorske ljepotice
Dodaci prehrani mogu biti korisni, ali i štetni – koje kombinacije izbjegavati, a koje su poželjne?