dobro je znati

Ne stavljate lovor u gulaše i variva? Nakon ovoga sigurno hoćete

Foto: Getty Images
Gulaš, lovor
Foto: Getty Images
Gulaš, lovor
Foto: Getty Images
Gulaš, lovor
29.11.2018.
u 06:36
Osim što je odličan začin za ovakva jela, lovor ima i ljekovita svojstva zbog kojih bismo ga trebali imati i u kućnoj ljekarni.
Pogledaj originalni članak

Zimzeleno stablo lovora udomaćilo se na Mediteranu, a njegovi listovi neizostavan su začin u raznim umacima, varivima, juhama i gulašima... Upotrebljavaju se njegovi svježi i suhi listovi. U kombinaciji s majčinom dušicom, odličan je začin gotovo svim juhama, umacima, marinadama, octu, mesnim paštetama i jelima od mesa.

Osim što je odličan začin za ovakva jela, lovor ima i ljekovita svojstva zbog kojih bismo ga trebali imati i u kućnoj ljekarni. 

GALERIJA Ovo su namirnice koje biste trebali izbjegavati nakon što napunite 30 godina

Foto: Oliver Dixon/News Syndication/PIXSELL
Kalorična hrana
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Hrenovke
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Domaći kruh

Nedavna znanstvena istraživanja pokazala su učinkovitost lovorovog ekstrakta u zacjeljivanju rana, a manje je poznato i da smanjuje razinu hormona stresa u organizmu, ali i pomaže kod menstrualnih bolova te može potaknuti redovitu i normalnu menstruaciju. 

Lovor smanjuje i nadimanje, pomaže kod problema s probavom te je zbog toga začin kojim bismo se svakako trebali češće koristiti pri pripremi jela. 

Koristi se u narodnoj medicini i kod bronhitisa. Osobi koja pati od ovog problema treba staviti obloge umočene u vodu u kojoj se kuhao lovor. 

Listovi lovora obiluju i vitaminima A i C te mineralom cinkom koji imaju važnu ulogu u održavanju snažnog i zdravog imuniteta i čuvaju zdravu membranu sluznice očiju, nosa, usta, grla, pluća i probavnog sustava.

Ovoj biljci pripisuju se i antibakterijska i antivirusna svojstva, ali i antiseptična i antigljivična, zbog čega se upotrebljava i kao prirodni antiseptik. 

Lovor protiv kuhinjskih moljaca

Ako želite spriječiti da kuhinjski moljci upropaste vaše namirnice i zavuku se u brašno, rižu, griz i slično., svježe čiste listove rasporedite po ormarima u kuhinji. Možete ih staviti u prozračne vrećice od gaze i objesiti ili ih jednostavno malo prosušite i odložite u posude i vrećice s namirnicama. Djelovat će nekoliko mjeseci. Kad izgube prepoznatljiv miris, zamijenite ih novima.

Pogledajte i video Supernamirnice koje biste trebali imati u svom domu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

AR
Armagedon
19:42 29.11.2018.

lovor i ruzmarin imaju jak miris i dobri su za marinade i pacanje..... ali treba biti oprezan kada se stavlja u kuhana jela ..... nije sve što je zdravo ukusno i dobro u svim jelima....... jer preuzme miris osnovne namirnice ..... stoga ruzmarin može u pečeni krumpir ... a lovora svega1 list u jela kao gulaši , a u pečenje ga ja nikada stavila ne bi....... ! Kada netko kaže da ruzmarinom ribu maže maslinovim uljem , taj nema pojma o ribi......