Tako brzinski i jednostavno, a tako fino! Jedna od naših omiljenih gastroblogerica, Marija Herjavić Jerkić, u slobodno vrijeme rado prati što se događa u najpoznatijoj kraljevskoj obitelji na svijetu pa je nedavno – u čast preminuloj kraljici – pripremila jedan od njezinih omiljenih kolača. Prvo smo ga i sami isprobali, a sada ga dijelimo s vama. Uživajte!
Torta s čokoladom i keksima
Sastojci:
- 230 g petite beurre keksa (možete koristiti i integralne)
- 115 g omekšalog maslaca
- 115 g šećera
- 115 g tamne čokolade
- 1 jaje
Dodatno:
- 230 g tamne čokolade za glazuru
Priprema:
Maslacem premažite i masnim papirom ili prozirnom folijom obložite okruglu posudu promjera 18-20 cm, ne mora biti pogodna za pećnicu. Maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom dok se šećer ne usitni. Dodajte jaje i nastavite dalje miksati. Kad se sve lijepo pjenasto poveže, dodajte vruću otopljenu čokoladu i nastavite miksati. Na kraju umiješajte razlomljene kekse, nemojte ih previše usitniti, otprilike na veličinu badema. Dobro umiješajte da se kremom oblože svi komadići keksa. Pažljivo prebacite u posudu, pazeći da je, pogotovo dno koje će biti gornji dio torte, dobro utisnuto i da nema praznina. Stavite u hladnjak na nekoliko sati da se stisne. Ohlađenu tortu preokrenite na pladanj i prelijte čokoladnom glazurom.