Želite li da se vaš kolač digne i bude lijep poput ovog na slici ne zaboravite da svi sastojci za tijesto moraju biti sobne temperature, ne smijete koristiti jaja ili mlijeko ravno iz hladnjaka, podsjeća Marija. Želite li ubrzati postupak pripreme, gotovo tijesto možete staviti da se diže u pećnicu zagrijanu na 50 °C.
Dizano s džemom od kupina
Sastojci za tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- 1 suhi kvasac
- 1 jaje
- 50 g šećera
- malo soli
- vanilija
- 15 g ulja
- 200 ml mlijeka
- 80 g maslaca
Dodatno:
- džem od kupina, po mogućnosti ekološki
- šećer u prahu za posip
Priprema:
Umijesite tijesto od svih sastojka. Posudu pokrijte i na toplome pustite da se digne. Na pobrašnjenoj podlozi tijesto razvaljajte u pravokutnik, na 1 cm debljine, ravnomjerno ga premažite slojem džema, zarolajte i prebacite u namašćeni kalup. Pokrijte krpom i pustite da se digne dok se pećnica zagrije na 170 °C. Pecite približno 50 minuta. Nakon 15 minuta s gornje strane prekrijte aluminijskom folijom da ne bi kolač na površini izgorio. Gotovi prohlađeni kolač pospite šećerom u prahu.