Znanstvenici imaju dobru vijest za sve one koji tijekom radnog vremena koriste svoju pauzu za kavu.
Oni radnici koji si priušte kraći odmor tijekom radnog dana izdržljiviji su i manje osjećaju ukočenost i bolove kada se vrate na radno mjesto, pokazalo je istraživanje.
Kratke pauze tijekom radnih sati dobre su za zdravlje, daju radnicima više energije, posebice ako te pauze koriste da naprave nešto što ih opušta, poput ispijanja kave ili šetnje, zaključci su istraživanja provedenog na Sveučilištu Baylor u poslovnoj školi Hankamer.
"Za razliku od mobitela čija baterija radi jednako sve dok se ne isprazni, ljudima je potrebno više puta na dan "napuniti baterije" kako bi mogli funkcionirati", tvrdi Emily Hunter, profesorica menadžmenta na Sveučilištu Baylor i autorica istraživanja.
U današnje vrijeme svjedoci smo ubrzanog načina života i mnoštva prekovremenog rada te rizika da zbog takvog tempa lako "izgorimo". Za mnoge, uzimanje pauze tijekom radnog vremena ne dolazi u obzir. Samo jedan od pet američkih zaposlenika koristi pauzu za ručak, pokazalo je istraživanje iz 2012. "Ako imate šefa koji ne ide na pauze, teško da ćete se vi sami odlučiti iskoristiti svoje pravo, pojašnjava Hunter.
Ali upravo biste to trebali napraviti za sebe, otići na barem dvije kraće pauze tijekom radnog dana, poručuju stručnjaci.
>>Šveđani počeli raditi šest sati dnevno, naši poslodavci kažu: U Hrvatskoj to nije moguće!
Samo ako radite u drzavnoj sluzbi pa ona traje 7.30h to moze stetiti zdravlju zbog viska kofeina.