7 SATI

Nedovoljno sna može odvesti u preranu smrt

Nedovoljno sna može odvesti u preranu smrt
05.05.2010.
u 15:13
Prosječan broj sati sna postupno pada, pogotovu među zaposlenima.
Pogledaj originalni članak

Svaki put kada odlučite pogledati europski film u kasnom noćnom terminu sjetite se kako bi vas ta odluka mogla odvesti ravno u grob. Naime, talijanski i britanski znanstvenici upozoravaju kako manje od šest sati sna dnevno može dovesti do prerane smrti.

Prema njihovim istraživanjima osobe koje spavaju manje od šest sati imaju 12 posto veće šanse umrijeti u 25-godišnjem razdoblju od onih koji spavaju između šest i osam sati. Slično se pokazalo i za previše spavanja, no za razliku od premalo sna što vodi u razvoj bolesti, previše spavanja najčešće je znak da bolest već postoji, tvrde znanstvenici.

- U modernom društvu prosječan broj sati sna postupno pada, i to pogotovu među stalno zaposlenim ljudima pa se pretpostavlja kako u pozadini toga stoji društveni pritisak. – objasnio je profesor Francesco Cappuccio, istraživač sa Sveučilišta Warwick.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

HE
heather
15:18 05.05.2010.

ništa strašno bolje smrt nego ovaj život

KA
karambita
15:56 05.05.2010.

Ajme meni profesora i teorije. Pa koliko zivi netko tko spava 12 sati dnevno, ajde profesore odgovori. Moja pokojna prababa nije spavala vise od 5 sati pa dozivila 90 godina.

TU
Tupislav
05:14 06.05.2010.

Europski film !!! Od sad cu samo gledati americke filmove...