PROMO

Neizbježna destinacija za hedoniste

Foto: Vjeran Vidaković
Baranja
Foto: Nenad Milić
Baranja
Foto: Marin Topić
Baranja
Foto: Nenad Milić
Baranja
Foto: Denis Despot
Baranja
09.12.2020.
u 08:03
Osim obilja ravnice, u baranjsku gastronomiju utkana je baština slavenske, mađarske, germanske i otomanske kuhinje
Pogledaj originalni članak

EUROPSKA AMAZONA

Park prirode Kopački rit je jedna od posljednjih netaknutih europskih močvara i pravi raj za avanturiste i zaljubljenike u prirodu. Priuštite si hedonistički doživljaj bez stresa, opustite se na nepreglednim zelenim prostranstvima, u okruženju divljine Kopačkog rita. Uz sjeverni dio Rita smjestila se Kuća u prirodi Zlatna Greda-pomno osmišljen koncept koji pruža praktična iskustva suživota čovjeka i prirode, sudjeluje u provedbi ekoturističkih i edukativnih programa, ali i adrenalinske zabave.

Foto: Nenad Milić
Gatori - vinski podrumi u Zmajevcu, Baranja

VINSKA MAJKA

Bor ili „vinska“ te anya ili „majka“, mađarske su riječi od kojih je skovano ime pokrajine Baranje. Utkana u sve pore njenog identiteta, kultura je vina u Baranji vidljiva na gotovo svakom koraku. Ipak, na nekim je mjesta naročito upečatljiva. Otkrijte vidikovac na Banskom brdu, na jednoj od najljepših hrvatskih vinskih cesta. Zavirite u podrum u Kneževim Vinogradima, najveći u Hrvatskoj. Zastanite u Suzi, pitoresknom selu u kojem oči suze od ljepote. Ne bojte se emocija, one su odlika pravih hedonista! Uostalom, emocionalni će vam se kompas „poravnati“ u podunavskom selu Zmajevac. U njegovim gatorima – podrumima iskopanima u vodom izdubenim klancima surducima, Vinska će vam majka otkriti sve tajne svojih bijelih i crnih čarolija.

Foto: Denis Despot
Perkelt od divljači

KRALJICA OKUSA

Osim obilja ravnice, u baranjsku gastronomiju utkana je baština slavenske, mađarske, germanske i otomanske kuhinje. Ovdašnji kulinarski panteon čine divljač, razne riblje delicije, paprikaš, čobanac, ali i težačka hrana poput graha u ćupu ili jela od tijesta. Posebno mjesto zauzimaju suhomesnati naresci s neizostavnim sastojkom-čuvenom baranjskom mljevenom paprikom. Svaki pravi objed počinje aperitivom-domaćom rakijom, a ni na desertima se ne štede kalorije–knedle sa šljivama, rezanci s makom, taške, ili gužvara s orasima, na vama je da odaberete. Još kad vam u pozadini zasvira tamburica ili gajde, jednostavno ne želite završiti putovanje Baranjom i već planirate novi dolazak.

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr