tko bi rekao

Nemojte ih bacati: Liječnik podijelio četiri iznenađujuća dijela voća i povrća koja biste trebali jesti!

Foto: Shutterstock
Nemojte ih bacati: Liječnik podijelio četiri iznenađujuća dijela voća i povrća koja biste trebali jesti!
11.06.2024.
u 07:00
To je zbog njihovih zdravstvenih prednosti, s određenim dijelovima punim vitamina i antioksidansa
Pogledaj originalni članak

 

Kada se radi o prehranjivanju voćem i povrćem, prilično je uobičajeno da nakon toga ostanu neki njihovi dijelovi. Bilo da se radi o stabljici, sjemenkama ili koži, neki dijelovi jednostavno nisu tako ukusni kao drugi. Dok je jedini pravi problem s bacanjem dijelova voća ili povrća potencijalni otpad od hrane, jedan je stručnjak otkrio još jedan razlog zašto biste trebali pokušati iskoristiti svaki njihov dio.

NHS kirurg, koji je ujedno i vrlo popularan na društvenim mrežama, dr. Karan Rajan, najpoznatiji kao dr. Raj, pozvao je ljude da razmisle o jedenju nekih neobičnih dijelova voća i povrća, piše Daily Express.

VEZANI ČLANCI:

 

To je zbog njihovih zdravstvenih prednosti, s određenim dijelovima punim vitamina i antioksidansa. Obraćajući se sa svojih više od pet milijuna pratitelja na TikToku, pozvao je ljude da jedu svaki dio jagode, a to uključuje i lišće.

"Ako jedete jagode, jedite i lišće. Vrh jagode s lišćem poznat je kao čaška i ima nutritivnu vrijednost jednaku samoj bobici. Lišće je prepuno polifenola koji su antioksidansi, a lišće sadrži gotovo isto toliko vitamina C kao bobice. A da ne spominjem da vrhovi sadrže i druge hranjive tvari poput magnezija i dodatnu količinu vlakana", rekao je.

Zatim je preporučio ii da se ne jedu samo cvjetovi brokule, već i stabljika. Sljedeći put kada budete jeli brokulu, razmislite o tome da pojedete i stabljiku, ali i cvjetić. Dok se cvjetić može pohvaliti visokim razinama vitamina A, stabljika sadrži isto toliko drugih hranjivih tvari. Stvari poput vitamina C, E, K, kalija, magnezija, željeza, folata, cinka. I da ne spominjem više netopivih vlakana koja doprinose vašem dnevnom unosu vlakana", dodao je.

GALERIJA: Što je jestivo i nakon roka trajanja: Donosimo veliki vodič koliko doista traju jogurti, kava, kruh…

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Kruh s kiselim tijestom
Foto: Igor Soban/PIXSELL
"Najbolje upotrijebiti do" na proizvodima
Foto: Igor Soban/PIXSELL
"Najbolje upotrijebiti do" na proizvodima
Foto: Igor Soban/PIXSELL
"Najbolje upotrijebiti do" na proizvodima
Foto: Matko Begovic/PIXSELL
Krvavica: Vjetrosolana Ramova u vlasništvu Ivana Šimića
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Što raditi u kući tijekom trajanja pandemije koronavirusa
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Zbog svinjske kuge uzgajivači svinja primorani na svinjokolju već početkom jeseni, arhivske snimke
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: Ponuda riba i rakova na gradskoj ribarnici

Listovi rotkvice također su bogati esencijalnim vitaminima, rekao je. Dr Raj je objasnio: "Ako imate rotkvicu, a ne jedete lišće, nedostaje vam pola biljke. Listovi biljke rotkvice prepuni su vitamina C i vitamina A. U stvari, samo 100 grama lišća može ponuditi gotovo četvrtinu vašeg dnevnog unosa vitamina C." Na kraju je savjetovao da se jedu i koštice jabuke. "Ako jedete jabuku, pobrinite se da pojedete i jezgru jabuke. Većina dobrih crijevnih bakterija ili korisnih probiotika koji se nalaze u jabuci i koji su dobri za zdravlje crijeva zapravo se nalaze u jezgri jabuke, a ne u mesu ili kožici voća. Konzumiranje jezgre jabuke također povećava unos prebiotičkih vlakana i smanjuje bacanje hrane", objasnio je.

 

Međutim, važno je napomenuti da sjemenke jabuke sadrže malu količinu kemikalije koja proizvodi cijanid, koji je vrlo otrovan za ljude. Iako nekoliko sjemenki neće prouzročiti veliku štetu, ako ih jedete u velikim količinama, mogli biste se razboljeti, pa razmislite o tome da ih maknete iz jezgre.

Nutricionisti savjetuju: Ove četiri namirnice trebate jesti ako želite smršavjeti! 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LE
lektor
09:10 11.06.2024.

Kome je podijelio?