Tradicionalna kuhinja

"Nemojte misliti na slavonske taške..." Kad jednom probate ovu tradicionalnu poslasticu teško ćete je izbaciti iz glave!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
"Nemojte misliti na slavonske taške..." Kad jednom probate ovu tradicionalnu poslasticu teško ćete je izbaciti iz glave!
31.05.2022.
u 06:41
Taške su jelo koje se oduvijek nalazilo na stolu domaćica slavonsko-baranjskog kraja, a mogu se pripremiti od krumpirova tijesta ili jednostavno zamijesite tijesto od brašna i vode, važno je držati se zadanih omjera. Naravno, obavezan je domaći pekmez od slavonskih šljiva od kojeg nema boljeg.
Pogledaj originalni članak

Mi smo u uživali u taškama koje nam je pripremio chef Goran Kočiš. Goran je iz Slavonije davno stigao u metropolu, osvojio u njoj Michelinovu zvjezdicu i opet se vratio kući jer zov zavičaja bio je jači od svega.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Slavonske taške

Sastojci:

500 g glatkog brašna

prstohvat soli

1 jaje

2 dl mlake vode

domaći pekmez od šljiva

krušne mrvice

šećer

domaći kajmak, za posluživanje

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Povežite u većoj posudi brašno i sol pa u sredinu razbijte jaje i krenite lagano miješati uz postupno dodavanje vode. Kad ste dobili kompaktnu smjesu prebacite tijesto na radnu površinu pa još mijesite rukama. Gotovo tijesto pustite malo da odmori pa ga zatim razvaljajte vrlo tanko, na otprilike 2 milimetra debljine. Narežite na trakice širine 3-4 cm pa na isti razmak stavite malo pekmeza od šljiva. Preklopite drugom trakom, nježno ali temeljito pritisnite rubove da pekmez ne bi tijekom kuhanja ispao i narežite taškice rezačem za tijesto. Ubacite ih u kipuću vodu i čim isplivaju prebacite u tavu u kojoj ste karamelizirali šećer i prezle. Sve malo promiješajte, premjestite na tanjur i poslužite s domaćim kajmakom.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell


Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.