Odlučite li se za hladnu varijantu, juhu prvo ohladite do sobne temperature, a onda je prebacite u hladnjak.
Vichyssoise: francuska juha od poriluka i krumpira
Sastojci (za dvije osobe):
1 krumpir srednje veličine
½ crvenog luka
1 poriluk
50 g maslaca
400 ml pilećeg temeljca
2 jaja
40 ml slatkog vrhnja (35% mm)
2 žlice krutona
1 žlica maslinova ulja
Priprema:
Krumpir ogulite, narežite na manje kockice i držite u hladnoj vodi. Luk tanko narežite. Poriluku odrežite zelene listove, prerežite ga napola po duljini, isperite pod hladnom vodom, uklonite svu nečistoću, te ga tanko narežite. U velikom loncu na laganoj vatri otopite maslac, i dodajte luk. Pržite 5 minuta dok ne omekša. Dodajte poriluk i često miješajući pržite još 10 minuta. Dodajte krumpir, podlijte s temeljcem, pokrijte poklopcem i krčkajte još 30 minuta. Dok se juha kuha, skuhajte dva meko kuhana jaja, ohladite i ogulite. Možete napraviti i poširana jaja. Kad je juha kuhana, smiksajte je štapnim mikserom ili u blenderu. Propasirajte kroz gusto cjedilo. Na kraju umješajte slatko vrhnje. Jaje stavite na sredinu tanjura, a okolo izlijte juhu. Začinite solju i paprom po želji, ukrasite krutonima i začinite s nekoliko kapi maslinova ulja.
Kosim travu ,cijena po dogovoru !