Za sve osjete

Neodoljivi i slasni okusi Istre i Kvarnera

Foto: Duško Marušić/Pixsell
Neodoljivi i slasni okusi Istre i Kvarnera
Foto: Duško Marušić/Pixsell
Neodoljivi i slasni okusi Istre i Kvarnera
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Neodoljivi i slasni okusi Istre i Kvarnera
Foto: Duško Marušić/Pixsell
Neodoljivi i slasni okusi Istre i Kvarnera
16.11.2020.
u 10:36
Očekuju vas senzacije koje krijepe i duh i tijelo
Pogledaj originalni članak

Maslinovo ulje Chiavalon - kako ispravno kušati ulje

Posjet proizvođačima maslinovog ulja u Istri morao bi biti dio turističke rute. Tu su jedni od najuspješnijih proizvođača maslinovog ulja, s brojnim svjetskim nagrada, a među najnagrađivanijima su braća Sandi i Tedi Chiavalon u Vodnjanu, koji trenutačno imaju i najmoderniju uljaru u Hrvatskoj. Za posjetitelje su osmislili nekoliko zanimljivih programa obilaska njihova gospodarstva, a u sklopu specijalizirane kušaonice naučit ćete kako pravilno kušati i prepoznati pravo ekstradjevičansko maslinovo ulje. Dolazak je potrebno rezervirati na obrascima na internetskoj stranici. Radno vrijeme im je od 10 do 18 sati.

OPG Dešković - domaće istarske delicije

Foto: Duško Marušić/Pixsell
Neodoljivi i slasni okusi Istre i Kvarnera

U selu Kostanjica nadomak općinskog središta Grožnjana, i oko kilometar od Parenzane, tri složna brata Dešković – Franco, Giuliano i Mauricio – te njihove obitelji žive i rade pod istim krovom. Posjetiteljima će ponuditi tipične istarske delicije koje sami prave – pršut, ombolo, sir. Deškovići, naime, uzgajaju svinje, krave, kokoši... K tome, oni su i vinari, i to nagrađivani. Majstori su i za rakije s travama, a proizvode i maslinovo ulje. Lokacija na kojoj se nalazi njihov agroturizam posjetiteljima jamči mir. Za posjet i narudžbu najbolje se javiti unaprijed.

Kuća Rabske torte - stari recept Benediktinki

Foto: Duško Marušić/Pixsell
Neodoljivi i slasni okusi Istre i Kvarnera

Kuća Rabske torte na Rabu mjesto je gdje gosti mogu vidjeti kako se ova popularna slastica priprema jer mogu sudjelovati u procesu pripreme, kušati je, ali i čuti priču o njoj. Ovaj originalni recept tamošnjih benediktinki za slasticu koja je posebno popularna u vrijeme Uskrsa, u Kući Rabske torte pripremaju po originalnom receptu s domaćim namirnicama. Uz Rabsku tortu domaćini će vam preporučiti lokalna desertna vina, poput muškarata, desertnog slatkog vina koje se odlično sljubljuje s ovom slasticom. Osim Rabske torte, u slastičarnici se mogu kušati i brojne druge delicije i slastice toga kraja.

Kuća vina Katunar - Žlahtina i pjenušavo vino

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Neodoljivi i slasni okusi Istre i Kvarnera

Kuća vina Katunar u Vrbniku jedno je od mjesta koje treba obići kako bi se osjetilo bogatstvo vina toga kraja, posebno Žlahtinu Ivana Katunara, njihovo pjenušavo brut vino Biser žlahtine ili desertna vina, posebno vino Prošek sv. Ivan koja idealno pašu uz lokalne slastice. Kuća vina Ivan Katunar nudi vođene degustacije vina, obilazak podruma, upoznavanje s autohtonim vinima Kvarnera i tradicijom proizvodnje vina u obitelji Katunar. Prezentacije su moguće na hrvatskom, talijanskom ili na engleskom jeziku uz stručno vođenje sommeliera ili enologa.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.