Tužno

Nevjerojatne razlike u državnim bolnicama između obroka za rodilje u Hrvatskoj i u Japanu

Foto: Instagram @crvekvriti
Nevjerojatne razlike u državnim bolnicama između obroka za rodilje u Hrvatskoj i u Japanu
06.02.2020.
u 14:55
Majka Ljupke Gojić Mikić pokazala je razlike na tanjurima u bolnici između hrvatskih i japanskih bolnica
Pogledaj originalni članak

Željka Barać Gojić, majka Ljupke Gojić Mikić, ovih je dana na društvenim mrežama podijelila fotografiju koja na tužan način dočarava razlike između bolničkih obroka u Hrvatskoj i u Japanu. Na šest fotografija pokazala je dvije vrste obroka i popratila ih opisom:

Dvije prijateljice Japanke, rađaju u isto vrijeme, jedna u Tokiju, druga u Zagrebu. Šalju jedna drugoj fotografije obroka, doručak, ručak i večera... Ima pitanja, nejasnoća? P.S. Japanska bolnica nije privatna! 

Već su na prvu vidljive nevjerojatne razlike - japanski je tanjur bogat različitim namirnicama, od juhe, preko rakova, ribe i mesa pa do voća i povrća dok su obroci iz hrvatskih bolnica u najmanju ruku - otužni. Povrća i voća nema na vidiku, već su na tanjuru samo bijeli kruh, maslac, pekmez, tjestenina, palenta i jogurt.

Foto: Instagram @crvekvriti
Foto: Instagram @crvekvriti
Foto: Instagram @crvekvriti

U komentarima su se javile i brojne žene koje su podijelile svoja iskustva:

- U Merkuru je sve isto, samo su tacne narančaste. Doručci su dvije šnite kruha i nešto za namazat (tipa pašteta u kojoj je kokoš crkla valjda ‘75), ručkovi su nizovi nedefiniranog mesa i povrća u nekim umacima, sve jedno 3x preslano uz juhu koja je izgubila volju za životom prošle godine, a večere su rijetko definirane, obično neki ćušpajzi u kojima su valjda ostaci od ručka. Da je žganaca i jogurta bilo bi super.

- Ovo meni je dobra metafora za odnos prema majkama u Hrvatskoj!

- Količinski po obroku je stvarno užas. Kažu ti još u bolnici moraš jest više i kvalitetnije itd., a onda ti daju količinu koju ja dam svojoj curici od dvije godine. Jednostavno si gladan, a još ti je beba na prsima 80% vremena.

- Ja ne jedem hrenovke i paštetu od vrtića. Znam samo da sam nakon stosatnog poroda i dvodnevnog gladovanja na istoj ovoj smeđoj tacni dobila dvije safalade, ljopu senfa i kruh na onoj tankoj bijeloj salveti. I pojela ih do zadnje mrvice kao najveći specijalitet na svijetu.

- Meni je najžalosnije što ljudi kod nas misle da je to čak ok doručak. Jedna influencerka je stavila prije 2-3 godine sličan post, a više od pola komentara je bilo: “pa šta izmišljate, to jedete i kod kuće”. Mi i edukacija o hrani... Rodiš, trebaš povratiti hrpu nutrijenata tijelu, sve što pojedeš daje energiju tebi i djetetu kojeg hraniš i najodvratniji bijeli kruh i pašteta je super .

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

VG
Veseli Gost
15:39 06.02.2020.

A sto ona misli da ce dobivati hranu kao u saborskoj menzi.

MI
Milas
16:01 06.02.2020.

Nasa rodilista se trude da rodilje odmah izgube visak kilograma.

KU
kunigunda
19:05 06.02.2020.

Ma nije to nista,rodila na carski u srijedu ,do petka nisam smjela probati nista osim caja , da nije bilo sogorice ,banana ,soka od cikle i grozda crkla bih ,u petak su hitno po nalazima zeljeli dati dvije boce krvi,ono rodis prvi put i moras znati nakon rezanja koliko krvi smijes iskrvariti,naravno da sam odbila i da sam navalila na salatu od cikle ,crvenog zelja ,crno grozde i sve mi se vratilo u normalu ,a oni meni tek u petak poslije podne dali prezganu juhu