za ugodnu starost

Niski troškovi života i mirno okruženje: Ovo su najbolje države za umirovljenike u 2024. godini

Foto: Luka Batelic/PIXSELL
Zagreb: Poslijepodnevna gradska svakodnevnica
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovac: Nedjelja u parku
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Mirovine za svibanj u HPB-u tek 4. lipnja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: U nedjelju je 4. Svjetski dan djedova i baka
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Umirovljenici
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Vlada isplaćuje božićnice za 830 tisuća umirovljenika
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Umirovljenici uživaju u toplom danu igrajući šah
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovac: Umirovljenici u šetnji
Foto: Marko Picek
Infografika: Najbolje države za umirovljenike
10.09.2024.
u 11:30
Pogledaj originalni članak

Prema najnovijem izvještaju časopisa International Living, objavljenom za 2024. godinu, Kostarika je na vrhu liste najboljih zemalja za umirovljenike s visokom ocjenom od 83,6. Kostarika već godinama privlači strance zahvaljujući stabilnoj političkoj klimi, izvrsnom zdravstvenom sustavu i razmjerno niskim troškovima života, što je čini idealnom destinacijom za umirovljenike koji žele uživati u tropskoj klimi i opuštenom načinu života.

Na drugom mjestu nalazi se Portugal, koji je ocijenjen s 83,3. Portugal je popularan među europskim umirovljenicima zbog svoje blage klime, povoljnih životnih troškova i visokokvalitetnog zdravstvenog sustava. Također, Portugal nudi brojne porezne olakšice za strane državljane, što dodatno povećava njegovu atraktivnost.

Treće mjesto zauzima Meksiko s ocjenom 83,0, poznat po bogatoj kulturi, povoljnoj klimi i niskim troškovima života, posebice u manjim gradovima i ruralnim područjima. Meksiko je popularan izbor među umirovljenicima iz Sjeverne Amerike, a zemlja nudi i pristupačne zdravstvene usluge te jednostavan vizni režim za strane državljane.

Na četvrtom mjestu nalazi se Panama, s ocjenom 82,9. Panama je dugi niz godina jedno od najpoželjnijih odredišta za umirovljenike, zahvaljujući povoljnim klimatskim uvjetima, jednostavnom viznom režimu i programu pogodnosti za umirovljenike koji uključuje popuste na razne usluge.

Španjolska, koja zauzima peto mjesto s ocjenom 79,7, nudi kombinaciju prekrasnih mediteranskih plaža, kvalitetnog zdravstvenog sustava i bogate kulturne baštine. Zemlja je osobito popularna među europskim umirovljenicima zbog visokog životnog standarda, sigurnosti i stabilnosti.

Na šestom mjestu je Ekvador s ocjenom 77,4, koji nudi nevjerojatno niske troškove života i blage vremenske uvjete tijekom cijele godine. Grčka se našla na sedmom mjestu s 77,0, što je čini atraktivnom za umirovljenike zbog povoljne klime, kulturnog naslijeđa i sve većeg broja stranih stanovnika.

Sljedeće na listi su Malezija s ocjenom 75,7, koja nudi moderan način života po pristupačnim cijenama, i Francuska s ocjenom 74,9, koja se ističe po svojoj kulturnoj ponudi, kvaliteti života i zdravstvenom sustavu.

Na desetom mjestu nalazi se Kolumbija s ocjenom 74,7, koja posljednjih godina postaje sve popularnija među stranim umirovljenicima zbog svoje bogate kulturne scene, prirodnih ljepota i relativno niskih troškova života.

Časopis International Living prikuplja informacije na temelju nekoliko ključnih faktora, uključujući troškove života, kvalitetu smještaja, zdravstvenu skrb, vizni režim, klimu i infrastrukturu. Ovi faktori pomažu u ocjenjivanju zemalja kako bi se procijenilo koje od njih nude najatraktivnije uvjete za umirovljenike iz inozemstva. Uzimajući u obzir sve navedene aspekte, ovaj popis daje vrijedan uvid onima koji traže najbolje destinacije za uživanje u umirovljeničkim danima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.