Kraljica štrukli

Njene štrukle servirane su i Angelini Jolie

Foto: Žarko Bašić/PIXELL
Mirica Čulig kraljica štrukli
Foto: Žarko Bašić/PIXELL
Mirica Čulig kraljica štrukli
Foto: Žarko Bašić/PIXELL
Mirica Čulig kraljica štrukli
Foto: Žarko Bašić/PIXELL
Mirica Čulig kraljica štrukli
Foto: Žarko Bašić/PIXELL
Mirica Čulig kraljica štrukli
05.01.2014.
u 12:00
U 30 godina karijere, u Esplanadi i Palaceu, spravila ih je milijun
Pogledaj originalni članak

Maloj Mirici i sestrama mama je u njihovu Kraljevcu na Sutli često pripremala štrukle. Ne baš na isti način kako to radi odrasla Mirica, ali Miričine se jedu od New Yorka do Moskve. Kušali su ih mnogi državnici u posjetu Zagrebu, jeli su ih u sjedištu UN-a, putovale su u Rusiju, bile su servirane Angelini Jolie, a “gostovale” su i u mnogim europskim metropolama.

Zagrebačke štrukle nigdje nisu prošle nezapaženo. Jednu od najsimpatičnijih pohvala, koje Mirica posebno pamti, izgovorio je svojedobno bivši predsjednik Turske Sulejman Demirel: “Ovo je najbolji burek koji sam ikad jeo!”. A kako to jelo i ne bi bilo vrhunsko kad je upravo šefica slastičarnice u zagrebačkom hotelu Palace, Mirica Čulig, prava rekorderka: u nas nitko nije spravio više štrukli od nje. Njezin pedantni šef i chef Palaceove kuhinje Ivica Štruml izračunao je da je za Miricom milijun štrukli!

One su joj uža specijalnost sva tri desetljeća slastičarskog staža. Kad je počela raditi, štrukle su već započele svoj osvajački pohod.

– U to je vrijeme direktor Esplanade bio Branimir Jakopović, a štrukle su se radile čak i za Tita – prisjeća se Mirica, koja će dogodine zaokružiti i prvo desetljeće u Palaceu. A štrukle su joj sve to vrijeme ostale jedno od najdražih jela.

– Vole ih i suprug i oba sina, tako da ih i kod kuće često pripremam. Mogu biti predjelo, glavno jelo, desert... Super su i u juhi, dovoljno je u vodu dodati malo ulja, soli i slatke paprike, a jednu kuhanu štruklu na kraju izmrviti – savjetuje simpatična Zagorka, kojoj je slastičarstvo u krvi.

Talent je naslijedila od mame, a isti gen ima i jedna od sestara koja je do umirovljenja bila šefica slastičarnice hotela Westin. Ta neokrunjena kraljica zagorskih štrukli i dalje se raduje svakoj novoj štrukli. – Jako volim svoj posao, zahvaljujući njemu sam s našim kulinarskim timom proputovala svijet.

I mogu reći da su štrukle, bilo da smo na uličnoj prezentaciji ili domjenku s visokim uzvanicima, uvijek prve nestajale – kaže Mirica.

>>Štrukli i mlinci za sve kaj vole ‘dojti v zeleno Zagorje’

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

NA
nadaparabola
13:16 05.01.2014.

Znači šef je izračunao da je napravila milijun štrukli.Ulazi li u taj zbir i štrukle koje je radila doma,pa kolegicama pa na drugim proslavama.Pa onda joj šef gazi u stope cijelog života,što bi mene kao njenog supruga jako zabrinulo.

TR
trieste
18:33 05.01.2014.

Palace ima najbolje strukle vec odavno. Jedem jih svaki put kad sam u Zagrebu .