Netflixova uspješnica ‘Emily u Parizu’ serija je oko koje su podijeljena mišljenja – mnogi je smatraju banalnom i besmislenom, a drugi je pak obožavaju. Ovih potonjih ipak je daleko više, čemu svjedoče tri snimljene sezone i željno iščekivanje četvrte. Ono oko čega će se svi složiti jest da je riječ o seriji koja diktira ili, bolje rečeno, nameće trendove kako u modi tako i u eno-gastro svijetu. U jednoj od epizoda najnovije sezone, poduzetna Emily (inače američka marketinška stručnjakinja zaposlena u pariškoj agenciji) svom klijentu – šampanjskoj kući – ponudi nov način prisutnosti na tržištu, revitaliziranjem zaboravljenog, svojedobno jako popularnog koktela seksi imena Kir Royal. No nije samo ime ono što ovaj koktel čini privlačnim. Privlačna je kombinacija sastojaka – likera od kupine i (u izvornoj varijanti) šampanjca koji se uz zaleđene kupine poslužuje u ohlađenoj šampanjskoj čaši što ga čini idealnim za konzumaciju tijekom ljetnih vrućina. A osim što hladi, i izgleda atraktivno.
Megapopularna pića zahvaljujući malim ekranima
Potaknuti idejom koju serija prezentira, da bi ovo pomalo zaboravljeno piće moglo biti hit ljeta 2023., potražili smo recept u domaćem Peaches & Cream Baru čiji se vlasnik i koktel-majstor Dominik Bečvardi potrudio složiti svima dostupnu verziju ovog pića. Umjesto šampanjca koristio je pjenušac, a kaže da se može, u pravilu, koristiti bilo koje pjenušavo vino. Osim Kir Royala, od Dominika smo zatražili recepte za još dva kultna koktela koja svoju slavu duguju TV seriji, odnosno filmu. Dakako, riječ je o Cosmopolitanu koji je prepoznatljiv zahvaljujući seriji “Seks i grad” te o koktelu White Russian koji je na stare staze slave vratio film “The Big Lebowski”.
Sva ova tri koktela postoje dugo i imaju svoju publiku, ali zahvaljujući popularizaciji putem malih ekrana potražnja za njima doživjela je – boom. Svakako valja napomenuti da se svakog ljeta iskristalizira jedno piće koje nosi titulu hita pa pitamo Dominika hoće li to biti i slučaj, kako sugerira serija, s Kir Royalom? – To je jako teško predvidjeti. Jedna dobra scena u poznatoj seriji ili TikTok video poznate osobe mogu usmjeriti potrošnju gostiju prema određenom koktelu. A taj prvi korak sveprisutnosti napravila je serija “Emily u Parizu” s klasičnim koktelom Kir Royal. Prema navikama naših gostiju možemo vidjeti da se hrvatska nepca polagano pomiču od gina prema ostalim “bijelim” alkoholima kao sto su votka i tekila. Smatram da će, koje god piće bilo, to biti nešto jednostavno i svježe što ljudi mogu napraviti kod kuće bez prevelikog razmišljanja – objasnio je.
Njegov bar, koji je oživio vizuru zagrebačke Trešnjevke, najpoznatiji je ipak, iako su jednako dobri i u rekreiranju svih znanih koktela, po svojim signature koktelima koji se mijenjanju sezonski, a s dolaskom proljeća imaju i neke novitete. – Imamo naviku dva puta godišnje mijenjati koktel-listu s time da najprodavanije koktele s prošle liste ostavljamo za “Peaches & Cream” klasike. Ovog proljeća nudimo potpuno novu koktel-listu s osam novih koktela koji će biti razigrani i zanimljivi. Kao i na svakoj koktel-listi, pokušat ćemo implementirati nove tehnike i nove inspiracije koje će rezultirati odličnim koktelima. Već smo počeli skupljati ideje koje ćemo uskoro ostvariti i ponuditi – kaže Dominik.
S obzirom na to da je Dominik, osim svojeg znanja i vremena, s nama spremno podijelio i recepte za ove koktele, logičnim se nameće pitati ga što je potrebno imati doma za sve one koji se odvaže isprobati miksanje pića u kućnoj radinosti? – Mislim da je najvažnija hrabrost. Kako kod hrane, tako i kod koktela, osoba mora biti spremna probati nove stvari i malo se pomaknuti iz zone komfora. Što se tiče samog slaganja koktela, mislim da je bitno razumjeti s kakvim alkoholima radiš i koje su slatke, kisele i gorke komponente koktela. Stvarno nije komplicirano i čak nije potrebna profesionalna barska oprema, već jako dobro mogu poslužiti stare teglice, žlice i cjedila – zaključuje.
Atraktivan završetak – uz šibicu i naranču
Ne znamo za vas, ali nas je ova priča definitivno nadahnula na pokušaj ovog uradi sam projekta, posebno efektan kraj koji je karakterističan za finiš koktela Cosmopolitan gdje se, kao šećer na kraju, prije posluživanja, šibicom pale eterična ulja naranče istisnuta iz kriške voća iznad same čaše. Da, da, ulja naranče, kao i ulja limuna – gore. Sjajan trik za impresionirati goste, zar ne? Naravno, prije negoli se bacite u akciju, osigurajte dovoljne količine leda – što za hlađenje čaša, što kao sam sastojak koktela.
Kir Royal
Sastojci:
- 15 ml likera od kupine
- 100 ml pjenušavog vina
Dekoracija:
- zaleđene kupine
Pogledajte kako se priprema koktel Kir Royal:
Cosmopolitan
Sastojci:
- 40 ml votke
- 20 ml likera od naranče
- 30 ml soka od brusnice
- 15 ml soka od limete
Dekoracija:
- zapaljeno ulje korice naranče
Pogledajte kako se priprema koktel Cosmopolitan:
White Russian
Sastojci:
- 30 ml votke
- 30 ml likera od kave
- 30 ml vrhnja
Dekoracija:
- čokoladni posip
Pogledajte kako se radi koktel White Russian: