Na Svjetskom prvenstvu barmena održanom u Varaderu u Kubi, naši predstavnici Dušan Janjatović iz Požege i Jure Vojković iz Dicma osvojili su izvrsna, četvrta mjesta, svaki u svojoj kategoriji, u jakoj konkurenciji najboljih barmena iz 58 zemalja.
Prošlogodišnji državni prvaci, članovi Hrvatske udruge barmena (HUB), krovne organizacije barmena u Republici Hrvatskoj, branili su naše nacionalne boje.
Kavijar kao simbol Kube
- Na svjetskom natjecanju barmena nastojao sam na profesionalan način predstaviti voljenu domovinu Hrvatsku koktelom Antique special - Split, ili u prijevodu Starinski poseban - Split - izjavio je Jure Vojković, koji je četvrto mjesto osvojio u kategoriji classic before dinner. Jure Vojković barmen je Antique sushi bara u Splitu.
Otkrio nam je i sastav svoga koktela Antique special - Split: džin, Campari, Aperol, Grand Marnier, pjenušac/prosecco, listići jestiva zlata, a za dekoraciju dehidrirana limeta, korice naranče i limuna te zeleni i crveni kavijar posut zlatnim prahom što mu daje glamurozan štih.
- Koktel je posvećen baru i gradu u kojem radim i živim. Nastojao sam povezati dekoraciju s pićem, tako sam koristio limetu i limun koji se vrhunski povezuju s džinom. Korica naranče je idealan i nezamjenjiv dodatak Camparija, Aperola i Grand Marniera, a vrhunac sljubljivanja hrane i pića u gastronomiji i baru su kavijar i pjenušac/prosecco. Stavio sam crveni kavijar da simbolizira ljubav, ali i boju Kube, domaćina ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, a zeleni kavijar u tom koktelu ima simboliku Dalmatinske zagore i netaknute prirode Kube. Posuo sam ga zlatom jer smatram da je Antique special - Split zlatni koktel - ističe Jure Vojković kakvu čaroliju u čaši dobivate tim koktelom.
Muzej i tvornica ruma
Dušan Janjatović osvojio je četvrto mjesto u kategoriji flair. Janjatović je iz Požege, a radi u austrijskom gradu Linzu. Predstavio se koktelom Exotic Cuba koji sadrži: rum Havana Club, liker od breskve, sirup od marakuje/pasionke, cijeđeni sok limete i sok od borovnica.
U hrvatskoj delegaciji koja je nastupila na Svjetskom natjecanju barmena bili su predsjednik Hrvatske udruge barmena Srđan Perišić, članovi Upravnog odbora HUB-a, profesori Dragan Todorović, Andro Ban i Luka Podrug, i natjecatelji Dušan Janjatović i Jure Vojković.
Nakon natjecanja u Varaderu, nekoliko dana proveli su u Havani, gdje su posjetili muzej i tvornicu ruma, tvornicu cigara i ostale povijesne znamenitosti Havane. Iz domovine ruma vratili su se puni dojmova.
- U sklopu boravka u Havani bio sam gost/barmen u Floridita baru gdje je nastao koktel Daiquiri. Upravo ondje sam, zajedno s barmenima toga bara, pripremao Daiquiri, u baru za čijim je šankom Ernest Hemingway napisao roman "Starac i more". Zatim sam u baru La Bodequita del Medio, gdje je nastao Mojito, zajedno s njegovim barmenima, pripremao to svjetski poznato piće - priča nam Jure Vojković kojemu to nije prvo Svjetsko prvenstvo barmena. Prvak Hrvatske bio je i 2015. godine s koktelom Alkar s kojim je 2016. na Svjetskom prvenstvu barmena u Tokiju bio osmi.
- Koktel Alkar napravio sam u povodu 300. godišnjice Sinjske alke. Koktel se poslužuje i na večeri slavodobitnika nakon Alke i u drugim prigodama. Imao sam priliku predstaviti ga na najvećem sajmu turizma na svijetu u Berlinu, a pripremao sam ga i na velikom sajmu turizma u Münchenu, na kojem su bili i alkari - kaže nam Vojković. S obzirom na to da je najnoviji koktel s njegovim potpisom Antique special - Split još bolje ocijenjen na svjetskom natjecanju, može se očekivati da će po popularnosti nadmašiti koktel Alkar.
Video: Grdović otkrio zašto je peik iz Emirata poslao privatni zrakoplov po njega
Pa naravno da su najbolji, Hrvati su i ne bi inace dosli u VL:)