kilogrami na naplatu

Od kardiovaskularnih bolesti najviše se umire u Slavoniji

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Od kardiovaskularnih bolesti najviše se umire u Slavoniji
10.11.2013.
u 12:30
Kongresom se želi povezati stručnjake s različitih područja zdravstva kako bi smanjenjila stopa pretilosti i metaboličkih oboljenja
Pogledaj originalni članak

Više od 20 posto školske djece ima povećanu tjelesnu masu, a sedam posto ih je pretilo. Podaci su to Zavoda za javno zdravstvo. Povišenu tjelesnu masu zadržavaju i u odrasloj dobi, kada kilogrami dolaze na naplatu u obliku kardiovaskularnih i metaboličkih oboljenja. Upravo metabolički sindrom tema je prvog Međunarodnog kongresa nutricionista, organiziranog ovoga vikenda u Osijeku.

Na jednom je mjestu, tako, okupljen multidisciplinarnitim stručnjaka iz medicine, biokemije, nutricionizma i kineziologije.

- Nakupljanje masnog tkiva u području trbuha, šećerna bolest tipa II, visoki krvni tlak te dislipidemija, koji karakteriziraju metabolički sindrom, rezultat su neredovite i nepravilne prehrane te tjelesne neaktivnosti – upozorava nutricionistica Maja Gradinjan, iz osječke Udruge Balans.

Metabolički sindrom poznat je i pod nazivom Sindrom X. Ne radi se o bolesti u pravom smislu riječi, pojašnjava, već o skupu metaboličkih poremećaja koji se u većini slučajeva javljaju zajedno - abdominalna pretilost, povišena razina glukoze u krvi, snižena razina HDL-a, povišena razina triglicerida i krvnog tlaka. 

- Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti na zabrinjavajućoj je razini, a njihova pojava direktno je povezana s pretilošću. Najveća je smrtnost od kardiovaskularnih bolesti u županijama Slavonske regije, a prednjači Virovitičko-podravska županija, koju u stopu slijedi Osječko baranjska županija – upozorava ona. U zdravstvenu skrb, koja započinje prevencijom, treba stoga, poručuje naša sugovornica, uključiti multidisciplinaran tim, sastavljen od nutricionista, liječnika, biokemičara i kineziologa.

Kongresom se želi povezati stručnjake s različitih područja zdravstva kako bi zajedno pokušalo smanjiti stopu pretilosti i metaboličkih oboljenja te djelovalo na svijest građana o utjecaju pravilne prehrane na poboljšanje kvalitete života. Organizatori kongresa su Nutricionizam Balans iz Osijeka, Hrvatski Zbor Nutricionista iz Zagreba i biofarmakološka tvrtka Abbvie d.o.o. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.