BANKARSTVO NEKAD I DANAS

Od šaltera do 'četanja' s bankarom

Foto: Davor Puklavec/Pixell
Od šaltera do 'četanja' s bankarom
21.09.2015.
u 09:00
Internetsko bankarstvo omogućuje ti da banku doslovce nosiš u džepu. Dovoljno je imati poseban uređaj i možeš koristiti sve bankarske usluge.
Pogledaj originalni članak

Dok hodaš ulicom, sjediš u kafiću, čekaš autobus, putuješ, bilo kada i bilo gdje, u mobitelu imaš cijelu banku. M-zabom možeš sve što i e-zabom, ali putem mobitela.

Znaš li kako je nastala banka?

Izum ove institucije svojataju Talijani, a objašnjavaju to i podrijetlom riječi banka, od talijanskog „banco“, odnosno klupa. Navodno je banka nastala u Firenzi još u srednjem vijeku kada se sva trgovina odvijala na sajmovima. Dolazili su tu trgovci sa svih strana, svatko sa svojom vrstom novca. Kako bi mogli trgovati, mijenjali su svoj za neki drugi novac. Dovitljivi Firentinci postavili bi klupu (banco), na njoj izložili razne vrste novca i razmjena je mogla početi. Uskoro su proširili unosnu djelatnost, pa su počeli novac i posuđivati, naravno uz kamate. Dalje je sve poznato.

Banke su prešle dug put i danas su dio naše svakodnevice. U posljednje su vrijeme toliko tehnološki uznapredovale da možeš online razgovarati s bankarom, čak i usred noći, ako ti zatreba informacija, financijski savjet ili želiš ugovoriti neku transakciju. U svijetu ta mogućnost postoji već neko vrijeme, a kod nas je omogućuje e-poslovnica Zagrebačke banke, koja je nedavno proslavila prvu godinu rada.

Pogledajte na vecernji.hr