zanimljivo

Odgovor na vječito pitanje: Treba li kečap držati u hladnjaku ili na polici?

Foto: Shutterstock
Odgovor na vječito pitanje: Treba li kečap držati u hladnjaku ili na polici?
17.08.2023.
u 07:00
Kečap obično sadrži mnogo šećera i octa – dvije namirnice zbog kojih hrana dulje traje
Pogledaj originalni članak

Nakon što završite s jelom i boca kečapa je otvorena, gdje je treba pohraniti? Ide li na policu ormarića ili ga pod svaku cijenu treba držati na hladnom? Vječni diskurs toliko je kontroverzan i sveprisutan da se o tome raspravljalo i na Twitteru. Neki korisnici smatraju da hladan kečap nema dobar okus, pa ga i ne drže u hladnjaku. Jedan korisnik je napisao: “Hladni kečap? Ehhh! Ne!”

Drugi se slaže i piše: “Mrzim hladan kečap na vruću hranu!” Neki tvrde da ne hlade kečap jer se ne hladi u restoranima ili trgovinama brze hrane, čak ni kada je pakiranje otvoreno, piše The Guardian.

VEZANI ČLANCI:

Sada je i proizvođač kečapa pojasnio što je točno: “Usput: Kečapu je mjesto u hladnjaku !!!”, piše tvrtka na svom britanskom Twitteru. Ta obavijest o skladištenju također je jasno naznačena na pakiranju. Istraživanje koje zatim pokreće Heinz pokazuje da ne slijede svi specifikacije proizvođača kečapa. Gotovo svaka treća osoba radije čuva umak od rajčice u (ostavi) ormaru, a ne u hladnjaku.

Kečap obično sadrži mnogo šećera i octa – dvije namirnice zbog kojih hrana dulje traje. Međutim, to nije dovoljno da razrijeđena pasta od rajčice traje vječno. Prema Öko-Testu, otvoreni kečap može se čuvati u hladnjaku oko šest mjeseci. Neotvoren, umak od rajčice može se konzumirati puno dulje, čak i ako je rok trajanja odavno prošao.

Koliko dugo otvorena boca kečapa može stajati bez hlađenja ovisi o raznim čimbenicima – na primjer o temperaturi okoline i načinu na koji se proizvod skladišti. Ako je jako toplo, to smanjuje trajnost. Ako bakterije, virusi, spore plijesni ili drugi kontaminanti mogu dospjeti u bočicu, to također smanjuje vrijeme korištenja. Stoga nije moguće općenito reći koliko dugo otvorena boca kečapa može stajati bez hlađenja.

Ako niste sigurni je li kečap još uvijek dobar, obratite pozornost na miris, boju i konzistenciju. Ako sve izgleda nesumnjivo, umak od rajčice obično se ipak može pojesti.

Jaja, vino, kava... Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču!

 

SIGURNOST GRAĐEVINA

Hrvatski građevinski inženjer: Zgrade izgrađene u ovom razdoblju su najkritičnije. Gradile su se bez adekvatnih projektnih obrada

"Zabrinjavajuće je da do ovog urušavanja nije došlo uslijed elementarne nepogode kao što smo imali potrese u Zagrebu i Petrinji niti obilnih oborina kao što je bio slučaj u Valenciji, Jablanici u BiH ili u Bologni. Nije bilo niti velikih oborina, snijega, niti jakog utjecaja vjetra ili temperature, a nadstrešnica se ipak urušila i izazvala veliku tragediju."

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PO
poluvodič
07:58 17.08.2023.

Restorani ga (u americi) drže na stolu jer ga se jako puno koristi, stoga ne stoji dugo vani, nego se stalno ili dnevno nadopunjuje.