Popustolovac.hr

Omiljena proljetna slastica – sladoled!

Foto: Shutterstock
Omiljena proljetna slastica – sladoled!
26.05.2014.
u 14:04
Čim stignu topliji sunčani dani, pohrlimo u zagrljaj ovom slatkom mezimcu. Nije bitno kakvog je okusa, teksture i oblika, sposoban je u svakome probuditi malo dijete i izmamiti osmijeh na lice!
Pogledaj originalni članak

Sladoled je po svojoj definiciji djelomično ili potpuno zamrznuta slastica koja se sastoji od mlijeka ili mliječnih proizvoda (mlijeko u prahu, ugušćeno mlijeko, vrhnje ili maslac), te nemliječnih sastojaka koji se dodavaju u smjesu u svrhu podešavanja okusa, arome, boje, mirisa i konzistencije (šećeri i zaslađivači, stabilizatori i emulgatori, uz mogući dodatak voća, voćnih aroma, jaja, čokolade ili nekih drugih dodataka). Sladoled sadrži i vodu te uklopljen zrak, koji služi povećanju volumena sladoleda, boljoj konzistenciji, te smanjuje osjećaj hladnoće u ustima tijekom konzumiranja.

Za dolazak sladoleda u Europu zaslužni su Arapi koji su za vrijeme svoje vladavine na Siciliji upoznali Talijane s vještinom zamrzavanja sladoledne kreme. Nakon toga, od 1500. godine, otkako ga je talijanski kuhar servirao na svadbi Katarine de Medici i francuskog kralja Henryja II., talijanski se sladoled počeo širiti svijetom i u njemu je uživalo sve više i više ljudi.

Danas se sladoledi na tržištu nalaze u brojnim oblicima, okusima i pakiranjima. Razlikuju se mliječni sladoled, krem sladoled (koji sadrži najmanje 5% masti), sladoled, te zamrznuti aromatizirani i voćni deserti. Osnovna je razlika što mliječni i krem sladoledi sadrže mlijeko i ne smiju sadržavati biljne proteine ni biljnu mast, dok zamrznuti aromatizirani i voćni deserti ne smiju sadržavati mliječnu mast ni mliječne proteine.

Za koju vrstu sladoleda ćete se odlučiti, ovisi o vama! Popustolovac vam predlaže da iznenadite svoje najmlađe ukućane i organizirate pravu sladolednu zabavu! Osmislite osvježavajući jelovnik koji će se sastojati od nekoliko osnovnih okusa (npr. vanilije i čokolade) i osigurajte razne dodatke: nasjeckane orašaste plodove, čokoladne mrvice, grožđice, razno voće, kokos, šarene preljeve, šlag, itd. U jedno smo sigurni, zabava će ostati još dugo upamćena!

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.