KORISTAN SAVJET

Kuharica otkrila: Cijeli život krivo čuvate sir, uz ovaj trik će puno dulje ostati ukusan i svjež!

TikTok/Shutterstock
25.11.2024.
u 08:00

TikTokerica Kathleen savjetuje da kažete 'zbogom' uobičajenoj praksi čuvanja sira u originalnom plastičnom omotu nakon što ga jednom otvorite

Sve vas koji obožavate sir sigurno će obradovati vijest kako postoji zgodan trik kako da vaš blok cheddara još dulje ostane svjež. Bilo da ga topite na tostu ili posipate po tjestenini, sir je neizostavan u mnogim kuhinjama. No, velike blokove koje kupujemo u supermarketima ponekad je teško brzo potrošiti, posebice ako živite i najčešće jedete sami ili pak niste preveliki ljubitelj sira. Iako mliječni proizvodi traju dulje od većine stvari u našem hladnjaku, i dalje mogu početi razvijati plijesan ako ih predugo ne koristimo, piše Mirror.

No, ne brinite, postoji jednostavno rješenje zahvaljujući kojemu vaš sir neće propasti te će duže ostati svjež i ukusan. Sve je u načinu na koji ga pohranjujete nakon što jednom otvorite hermetičku plastičnu ambalažu u kojoj je pakiran.

Otkrivajući na društvenim mrežama tajnu pravilnog čuvanja sira, TikTok kuharica Kathleen Ashmore savjetuje da nakon otvaranja odustanete od uobičajene prakse čuvanja sira u originalnom plastičnom omotu. To, kaže ona, može zarobiti vlagu u siru i stvoriti plodno tlo za plijesan. Umjesto toga Kathleen predlaže specijalizirani papir za sir. No ako vam takav papir nije dostupan ili vam se čini kao nepotreban trošak, papir za pečenje odlična je alternativa.

"Molim vas, prestanite čuvati sir u plastičnoj foliji iz trgovine. Postat će pljesniv i bacit ćete novac. Kada ga prvi put zarežete, izvadite ga iz plastike", savjetuje Kathleen. "Osobno koristim papir za sir, ali ako ga ne možete nabaviti, možete koristiti i voštanu vrećicu ili komad papira za pečenje te ga staviti u papirnatu vrećicu. Papir za sir zapravo je samo voštani papir s jedne strane i papir za pečenje s druge."

@katcancook

Cheese Storage 101 🧀

♬ original sound - Kathleen Ashmore

Dodala je kako je u cijeloj priči oko pohranjivanja najvažnije da sir može disati.

"Sir obično sadrži višu razinu vlage, a ako ne može disati, vlaga se zarobi i to postane plodno tlo za bakterije i plijesan. Samo ga omotajte kao lijepi mali poklon i vidjet ćete da će vam trajati tri do četiri puta dulje u hladnjaku nego da ste ga ostavili u plastici", tvrdi Kathleen.

Spomenuti papir za sir može biti poprilično skup, primjerice 15 listova na Amazonu stoji 17,50 funti. Međutim, ako se poslužite papirom za pečenje, kako predlaže Kathleen, poznatim i kao masni papir ili, kako ga ova kuharica zove, pergament papir, on će vas u većini supermarketa koštati oko 2 eura ili manje.

Gledatelji njezina videa su se brzo našalili kako sir u njihovim domovima ne 'preživi' dovoljno dugo da im je potreban trik za produljenje roka trajanja. No, oni koji rijetko jedu sir zaključili su kako je Kathleenin savjet vrlo koristan. Jedan gledatelj je komentirao: 'Super! Hvala! Obožavamo plate sa sirom ljeti i mrzimo kad moramo baciti višak dobrog sira!'

Novi zabrinjavajuć trend zgrozio je liječnike: Mladi se "drogiraju" sirovim pokvarenim mesom!

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Aristarh
Aristarh
08:45 25.11.2024.

Mladi si bit će "VJEČNO " dobar samo mu svaki dan odstraniti oslobođenu surutku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije