gastro priče

Sve što niste znali o omiljenom američkom keksu

Foto: Getty/Guliver
Chocolate chip cookie
Foto: Getty/Guliver
Chocolate chip cookie
Foto: Getty/Guliver
Chocolate chip cookie
Foto: Getty/Guliver
Chocolate chip cookie
04.02.2015.
u 17:00
Od 1930-ih godina kada je osmišljen u SAD-u, “chocolate chip cookie” ili u prijevodu “keks s komadićima čokolade”, postavši omiljenim američkim keksom, svojoj je kreatorici donio doživotnu besplatnu opskrbu čokoladom, a svijetu jedan od najpopularnijih slatkih zalogaja
Pogledaj originalni članak

Teško je zamisliti da neodoljivi „chocolate chip cookie“ ili prevedeno „keks s komadićima čokolade“ nekoć uopće nije postojao.

No taj ukusni keks, u originalnom obliku načinjen od tijesta s maslacem, smeđim i bijelim šećerom, i s komadićima tamne čokolade, od 30-ih godina prošlog stoljeća do danas, srećom, ipak idealno gasi glad za slatkim svih ljubitelja ukusne hrane. No kako je nastao?

Sasvim slučajno ili mudrim promišljanjem svoje gastronomski nadarene kreatorice? Priče su oprečne i vraćaju nas u Sjedinjene Američke Države u godine neposredno prije Drugog svjetskog rata.„Izumiteljica“ tog slavnog keksa je Ruth Graves Wakefield, dijetetičarka po struci te vlasnica restorana „Toll House Inn“ u gradu Whitmanu u američkoj saveznoj državi Massachusettsu. Mjesto je tridesetih bilo na glasu najviše zbog impresivnog asortimana neodoljivih slastica iz kulinarske mašte gospođe Wakefield.

Foto: Getty/Guliver

Dijetetičarka Ruth Graves Wakefield osmislila je recept za kekse koji su posebno omiljeni među američkim vojnicima

Prema predaji, jedne je večeri odlučila napraviti svoje nadaleko poznate „Chocolate Butter Drop Do Cookies“ no uvidjela je da joj je ponestalo čokolade „Baker’s Chocolate“, brenda koji je uobičajeno koristila. Kako je potreba majka inventivnosti, talentirana se kuharica snašla tako da je razmrvila pločicu tamne čokolade Nestlé koja je čak navodno bila dar samog Andrewa Nestléa iz „Nestlé Chocolate Co.“ koji je ranije bio gost njezina restorana. Iako je očekivala da će se tijekom pečenja komadići čokolade rastopiti te prožeti tijesto, to se nije dogodilo, već su samo omekšali zadržavši oblik. I tako je danas glasoviti „chocolate chip cookie“ ugledao svoju gastronomsku zoru.No unatoč ovoj simpatičnoj legendi, malo je vjerojatno da bi si tako iskusna kuharica mogla dopustiti pogreške i slučajnosti u kuhinji.

To će kasnije reći i George Boucher, bivši glavni chef „Toll House Inn“ restorana, i njegova kći, nekoć također ondje zaposlena, ustvrdivši da je Ruth Wakefield svjesno osmislila novi keks. U svakom slučaju, novi su slatki zalogaji polučili veliki uspjeh, a gospođa Wakefield ih je nazvala „Chocolate Crispies“. Iako je recept objavila u nekoliko novina na Istočnoj obali, tek kada je predstavljen u rado slušanoj radioemisiji „The Betty Crocker Cooking School of the Air“, popularnost keksa iznimno je porasla.Ruth je još 1930. godine objavila kuharicu s originalnim i isprobanim receptima „Toll House Tried And True Recipes“.

Foto: Getty/Guliver

Ruth je 1930. godine objavila kuharicu s originalnim i isprobanim receptima među kojima se kasnije našao i onaj za neodoljive čokoladne kekse

U izdanju objavljenom osam godina kasnije, uvrstila je recept pod nazivom „Toll House Chocolate Crunch Cookies“ koji je vrlo brzo postao jedan od najomiljenijih u američkim domaćinstvima. U teškim godinama Drugog svjetskog rata, paketi pomoći iz Massachusettsa s neizostavnim keksima bili su posebno omiljeni među američkim vojnicima. No popularnost ukusnog keksa priskrbila je uspjeh i za njegovu pripremu korištenoj čokoladi Nestlé čija je prodaja porasla doslovno preko noći. Stoga su Andrew Nestlé i Ruth Wakefield sklopili 40-godišnji ugovor tijekom kojeg će u zamjenu za besplatnu opskrbu čokoladom, gospođa Wakefield Nestléu dopustiti da na pakiranja svoje čokolade tiska njezin recept za kekse.

Nestlé je uz čokoladu pakirao posebnu oštru vilicu grabljastog oblika kako bi se čokolada mogla lakše usitniti. Ta se praksa nastavila sve do 1939. godine kada je Nestlé predstavio pakiranja malenih okruglih komadića čokolade koji podsjećaju na gumbe. Poznati kao „Nestlé Toll House Semi-Sweet Chocolate Morsels“, prodaju se i danas, a na ambalaži se još uvijek nalazi recept. Nakon isteka ugovora, Nestlé je modificirao recept (između ostalog, Nestléov sadrži orahe, za razliku od originala gđe Wakefield), ali je unatočizmjenama registrirao naziv „Original Toll House Cookie“.

Danas je naziv „chocolate chip cookies“ generičko ime za kekse s komadićima čokolade, a ime „Toll House“ jedna je od robnih marki tvrtke Nestlé te se nalazi na pakiranjima komadića čokolade i ostalih sastojaka potrebnih da se načini ta ukusna slastica.Zanimljivo je da je „chocolate chip cookie“ službeni keks država Massachusetts i Pennsylvanije, a 2003. godine, najveći na svijetu, težak više od 20 tona te promjera više od 30 m, izradila je „Immaculate Baking Company“ u prelijepom malom selu Flat Rock u Sjevernoj Karolini.

Divovski je keks razmrvljen, a od njegove je prodaje u komemorativnim kutijama profitirao lokalni muzej „Folk Artists Foundation Museum“. Divovska je delicija uvrštena i u Guinnessovu knjigu rekorda pet godina kasnije.Legende o hrani uvijek su zanimljivije od činjenica, stoga toliko nije ni važno jesu li „chocolate chip cookies“ nastali slučajno ili ne. Što god da je istina, uz recept ovog ukusnog keksa, odat ćemo počast njegovoj nadarenoj izumiteljici koja je gastronomsku ostavštinu svijeta ovom neodoljivom kreacijom nesumnjivo učinila puno slađom.

>>Ovo je sve ono što niste znali o - majonezi!

>>Škotski vruće

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.