PROMO

Oral Cancer Week: Dođite na besplatan pregled sluznice usne šupljine

pregled sluznice usne šupljine
pregled sluznice usne šupljine
17.04.2023.
u 14:38
Započeo je Tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata u sklopu kojega se studenti volonteri sa Stomatološkog fakulteta u Zagrebu od 17. do 19. travnja u jutarnjem terminu nalaze na Cvjetnom trgu, te će kroz kratki dijalog s prolaznicima dijeliti edukativne materijale i pozivati na besplatan preventivni pregled sluznice usne šupljine na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu, Klinici za stomatologiju KBC-a Zagreb, na Zavodu za oralnu medicinu (Gundulićeva 5) u srijedu 19. travnja u razdoblju od 8:00 do 12:00 sati.
Pogledaj originalni članak

Dio je ovo hvalevrijednog projekta Oral Cancer Week koji već tri godine djeluje na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s ciljem podizanja svijesti o prisutnosti oralnog karcinoma i važnosti prevencije. Nedavno je organiziran i Treći studentski kongres: „Priča o oralnom karcinomu – upoznaj i prepoznaj!“ koji je okupio 100-tinjak studenata biomedicinskih područja iz Hrvatske i susjednih zemalja na kojem je bilo više od 20 eminentnih stručnjaka – liječnika raznih zagrebačkih bolničkih centara koji su istaknuli važnost prevencije i interdisciplinarnog pristupa u liječenju oralnog karcinoma. „ Ponosni smo što svim studentima već treću godinu prenosimo znanja i svijest da kao stomatolozi- liječnici ne obraćamo pozornost samo na zube, ono „bijelo“, već prilikom svakog pregleda posvetimo barem minutu svog vremena na inspekciju sluznice usne šupljine. Ako prilikom takvog preventivnog pregleda otkrijemo i jednu potencijalno malignu promjenu i uputimo svog pacijenta specijalistu te na taj način spasimo nekome život, učinili smo velik posao“, istaknuli su organizatori Oral Cancer Weeka.

Oralni karcinom je među 10 najsmrtonosnijih

pregled sluznice usne šupljine

Karcinom usne šupljine je tumor pločastog epitela sluznice usne šupljine i može se dijagnosticirati već u početnoj fazi. Područje usne šupljine povoljno je za ranu dijagnozu karcinoma jer je područje svakodnevnog rada stomatologa. Unatoč tome, samo mali broj bolesnika bude pravovremeno dijagnosticiran i upućen na liječenje što oralni karcinom svrstava među 10 najsmrtonosnijih karcinoma. Međutim, rana dijagnoza ne ovisi samo o liječniku, već i o bolesniku kao i o njegovoj posvećenosti i brizi za zdravlje. Pušenje i konzumacija alkoholnih pića su rizični faktori i u kombinaciji djeluju sinergistički povećavajući rizik nastanka karcinoma čak 15 puta. U Republici Hrvatskoj svake se godine otkrije oko 300 novooboljelih pacijenata, od čega na muškarce otpada oko dvije trećine slučajeva. Oralni karcinom je bolest srednje i starije životne dobi s dobnom prevalencijom između 50-te i 60-te godine života.

Bolest je rijetka, no stopa smrtnosti je visoka

Usna šupljina je početni dio probavnog sustava i jedan je dinamički medij koji ne samo da sudjeluje u probavnim procesima, žvakanju hrane, artikulaciji glasova već je i jedan od prvih organa koji su u kontaktu s ljudskom okolinom. Zato ne čudi da je u neprestanom kontaktu s nizom različitih karcinogena i rizičnih faktora koji doprinose razvitku bolesti. Postoje istaknuta mjesta u usnoj šupljini na kojima se oralni karcinom javlja s većom učestalošću. Ta područja nazivamo „potkova“, a odnose se na rubove i donju stranu jezika, podjezični prostor, prostor iza donjih kutnjaka i nepčane lukove. Oralni karcinom se kasno otkriva jer je njegova pojava u ranoj fazi asimptomatska. Samo educirani kliničar ima dovoljno znanja prepoznati leziju sa sumnjom na oralni karcinom i uputiti pacijenta na pravovremeno liječenje. Kada se pojave prvi simptomi u vidu pečenja u ustima, otežanog govora ili gutanja, promuklost, klimavost zubi, krvarenja iz usne šupljine ili pojave ranice koja i nakon primijenjene terapije ne cijeli, postoji mogućnost da je bolest već uznapredovala. Vrijeme od pojave prvih simptoma do dolaska bolesnika na pregled varira i naziva se prvo izgubljeno vrijeme. Što je taj period veći, uspješnost liječenja je manja, ali i kvaliteta pacijentovog života nakon provedene terapije. Iako je bolest rijetka što pokazuje niska incidencija (oko 11 slučajeva na 100 000 stanovnika), stopa smrtnosti je vrlo visoka. Stoga možemo zaključiti da mogućnosti dentalne medicine u cilju rane dijagnostike i prevencije i doprinos doktora dentalne medicine još nisu posve iskorišteni.Zato, alat od iznimne važnosti u borbi protiv oralnog karcinoma u populaciji predstavljaju screening programi; odnosno preventivni pregledi.

Izbjegavanjem rizičnih faktora, pravovremenom dijagnostikom i odazivanjem na preventivne preglede, napravimo zajednički korak k podizanju svijesti o oralnom karcinomu i isticanju da je rana dijagnostika ključ zajedničkog uspjeha.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr