radije nego da ga bacite...

Ostalo vam je jučerašnjeg kruha? Iskoristite ga u nekom od ovih super recepata!

Foto: Pixabay
Ostalo vam je jučerašnjeg kruha? Iskoristite ga u nekom od ovih super recepata!
19.01.2022.
u 07:00
Napravite ukusnu juhu s grahom i drugim povrćem, ispecite krutone s maslacem ili složite tradicionalnu toskansku salatu Panzanellu...
Pogledaj originalni članak

Mnogima je kruh dio svakog obroka, no često 'višak' završi u smeću što je potvrdio i Institut za hranu i biotehnologiju; prema njemu godišnje se u svijetu baci oko 1,3 milijardi tona hrane - otprilike trećina ukupne godišnje svjetske proizvodnje - a kako većina zna iz prakse, u kućanstvu najčešće u smeću završava 'stari' kruh.

 Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak:

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


Srećom, mnogo je jednostavnih recepata koji uključuju stari kruh, a portal Real Simple donosi tri odabrana:

Juha s kruhom i grahom (Ribollita)

Ono što ovu juhu s povrćem na bazi rajčice razlikuje od sličnih jela je kruh izrezan na komadiće i ubačen direktno u nju.

Sastojci

1 komad parmezana s korom, 400 g
0.5 kg sušenog bijelog graha, ispranog i namočenog preko noći
2 glavice kelja (1 lb.), nasjeckanog (oko 5 šalica)
4 šalice instant juhe od povrća
1 srednji žuti luk, nasjeckan
3 srednje mrkve, narezane
2 stabljike celera, sitno nasjeckane
2 žlice maslinovog ulja, plus za posluživanje
2 žlice umaka od rajčice
4 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
Konzerva pelata
½ štruce kruha, izrezanog na komadiće (oko 3 šalice)
2 ½ žličice soli, podijeljeno
½ žličice svježe mljevenog crnog papra

Odrežite koru parmezana i savite na stranu, a 2 žlice sira naribajte u malu zdjelu za posluživanje (preostali sir ostavite).
U lonac za sporo kuhanje od 6 litara ubacite grah, kelj, juhu, luk, mrkvu, celer, ulje, pastu od rajčice, češnjak i koricu parmezana.
Zdrobite rajčice rukama u velikoj zdjeli i ubacite u lonac, dodajte kruh i1½ žličicu soli i papra. Pokrijte i kuhajte dok grah ne omekša, 8 sati na laganoj ili 5 do 6 sati na visokoj temperaturi.

Za posluživanje dodajte preostalu 1 žličicu soli, pospite preostalim sirom i pokapajte uljem.

Krutoni s maslacem i začinskim biljem

Sastojci

¾ šalice maslaca
2 režnja češnjaka, zgnječena
1 grančica ružmarina ili timijana
1 štruca bijelog sendvič kruha izrezanog na komade
½ žličice soli

Zagrijte pećnicu na 175°C. Pomiješajte maslac, češnjak i ružmarin u malom loncu na srednje jakoj temperaturi, kuhajte povremeno miješajući dok se maslac ne otopi i češnjak ne dobije zlatno smeđu boju, oko 3 minute. Maknite s vatre i izvadite češnjak i ružmarin.

Stavite kruh u veliku zdjelu i polako ga prelijte otopljenim maslacem, Posolite i promiješajte da se sjedini. Poslažite u lim za pečenje i pecite dok ne porumeni, 20 do 22 minute. Pustite da se potpuno ohladi.. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 2 tjedna.

Toskanska salata Panzanella

Sastojci

4 šalice suhog kruha natrganog na komade veličine zalogaja
4 žlice maslinovog ulja, podijeljeno
6 ploški debelo narezane slanine
3 žlice crvenog vinskog octa
2 žlice senfa
2 žlice meda
1 žličica svježe mljevenog crnog papra
4 šalice pakirane rikule
2 šalice cherry rajčica, prepolovljenih
1 šalica listova bosiljka, natrganih
2 zrela avokada, nasjeckana
2 žlice ocijeđenih kapara

Zagrijte pećnicu na 250°C. Pospite kruh sa žlicom ulja i stavite na lim za pečenje. Tostirajte do zlatno smeđe boje, 10 do 15 minuta. Pustite da se ohladi.

U međuvremenu pecite slaninu u velikoj tavi na srednjoj temperaturi, često okrećući, dok ne postane hrskava, 5 do 7 minuta. Ocijedite na tanjuru obloženom papirnatim ručnikom. Razlomite na komade.

U velikoj zdjeli pomiješajte ocat, senf, med i papar. Postupno dodajte preostale 3 žlice ulja, neprestano miješajući dok ne postane glatka smjesa. Dodajte slaninu, tostirani kruh, rikolu, rajčice, bosiljak, avokado i kapare i poslužite.

Viralni veganski recept: Ispečete kore od banane i dobijete - slaninu!

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.