OSVAJANJE AMERIKE

Otvoren prvi hrvatski restoran u New Yorku - Dubrovnik

Foto: J. Jureško Kero
restoran
Foto: J. Jureško Kero
restoran Dubrovnik
Foto: J. Jureško Kero
restoran Dubrovnik
Foto: J. Jureško Kero
restoran Dubrovnik
Foto: J. Jureško Kero
restoran Dubrovnik
Foto: J. Jureško Kero
restoran Dubrovnik
Foto: J. Jureško Kero
restoran Dubrovnik
Foto: J. Jureško Kero
restoran Dubrovnik
Foto: J. Jureško Kero
restoran Dubrovnik
Foto: J. Jureško Kero
restoran Dubrovnik
01.09.2013.
u 08:51
Prvi restoran s hrvatskim imenom i kuhinjom u New Yorku, u kojem mnogi Hrvati imaju sjajne restorane, ali s talijanskim jelima i nazivom, iskorak je u promociji i upoznavanju Amerikanaca s našom gastronomijom.
Pogledaj originalni članak

– Odlučio sam otvoriti restoran u čast svojoj majci Terezi koja kuha najbolje na svijetu, po našim starim dubrovačkim i hrvatskim receptima. Želim da moji američki prijatelji i hrvatsko iseljeništvo uživaju u hrani koja ima miris Mediterana, najljepšeg Jadranskog mora i tradicije dubrovačke gospode i sirotinje jer je svatko od njih imao na stolu jela koja danas nazivamo tradicionalnima i najukusnijima na svijetu – ponosno je objasnio Željko Tomić zašto je otvorio restoran hrvatskog imena i kuhinje u New Yorku.

Rođen na otoku Lopudu Tomić je, kaže, uživao u domaćem paradajzu i maslinovu ulju, okusima svježe ribe i divljači i sve to iz svog djetinjstva donio u New York u koji se doselio 1988. godine. Sad te mirise i radosti za nepce svakodnevno sa suprugom i šestero djece oživljava u restorana u gradiću New Rochelle pokraj New Yorka. Restoran je nazvao \"Dubrovnik\" po, kaže, najljepšem gradu na svijetu.

Poslovni rizik

Unatoč velikom entuzijazmu, Željko Tomić odlučio se ipak na rizičan poslovni potez. Jedno je ljubav prema hrvatskoj hrani, ugošćivanju prijatelja i hrvatskom imenu restorana u tuđini, a drugo je investicija od gotovo dva milijuna dolara koliko je uloženo u kupnju i opremanje restorana.

– Svjestan sam da otvaranje prvog restorana s hrvatskim imenom i kuhinjom u New Yorka, u kojem mnogi Hrvati imaju sjajne restorane, ali s talijanskim jelima i imenom, predstavlja iskorak i da moram puno raditi na promociji i upoznavanju Amerikanaca s našom gastronomijom. Znam da neće biti lako i brzo vratiti uložen novac, ali čovjek sam koji je u sve što je radio u životu ulagao puno strasti i ljubavi i stoga se ne bojim. Vidite koliko nas se okupilo na otvaranju restorana? Tu je nekoliko generacija hrvatskih iseljenika, američki prijatelji i poslovni ljudi te gradonačelnik. Ovo je velika promocija Hrvatske jer u restoranu se mogu naručiti hrvatska vina od slavonskih do istarskih, jedu se palačinke s Podravkinim džemom od šipka i šljiva, maslinovo je ulje iz Dalmacije i Istre, a domaći paradajzi rastu u vrtu ispred restorana. U neka jela poput gulaša s krumpirima dodamo i Vegete, a kupujemo i hrvatske inćune, paški sir. Povećavamo i hrvatski izvoz – u šali nam kaže 48-godišnji Tomić kojeg gosti stalno prekidaju u razgovoru tražeći da se s njima fotografira uz tradicionalni hrvatski roštilj na kojem su se pekle ribe i škampi koje Amerikanci obožavaju.

– Barba Željko, gulaš vam je prva liga – pohvalio je Tomića najmlađi gost 13-godišnji Silvije Baričević čiji su se roditelji doselili iz Zadra.

Tomić otkriva da je prije četiri mjeseca otišao u Dubrovnik majci i zapisivao sve njezine recepte.

– Ona ima sve u glavi, prava je umjetnica u kuhinji. Njezin divlji zec s grožđem je za prste polizati. Moja je majka šezdesetih godina prošlog stoljeća otvorila pansion i potom restoran na Lopudu. Ljudi su čekali u redu da objeduju kod nje jer je samo tridesetak gostiju moglo sjediti. Nije mogla doći u Ameriku na otvaranje mog restorana, 78 joj je godina, ali imam njezinu podršku u svemu. I kad spremam brudet po dubrovački i miješam palentu, ja se samo sjetim pokreta ruku moje majke, koliko soli, koliko papra i sve mi uspije kao da je ona kuhala. Majka je tajne kuhinja učila od moje bake koja je umrla prije osam godina pa ja nastavljam obiteljsku tradiciju preko Atlantika – rekao je Željko Tomić.

Samo svježe namirnice

Tomić nam otkriva da je sva tajna dubrovačke i lopudske kuhinje u kvalitetnim namirnicama i svježoj ribi.

– Kad je meso svježe, a riba tek ulovljena, ne treba puno začina i drugih dodataka, treba ih samo znati kvalitetno spremiti. Kad prijateljima pripremim ribu, savjetujem im neka je sami čiste i jedu jer je to ono pravo, a ne da konobar to radi za njih. Sve je u jednostavnosti. Svoje goste želim odgojiti da uživaju u našim jelima, da požele otići u Dubrovnik i tamo ih probati. Osobno biram meso na farmi i kupujem samo ono najbolje – kaže Tomić koji ribu kupuje na veletržnici u Hunts Point u Bronxu kod 92-godišnjeg ribara.

– On zna da sam stručnjak za svježu ribu i da mi se ništa ne može podmetnuti. Uživam s njime razgovarati o starim vremenima i dobroj ribi i kad sam mu otkrio da otvaram restoran, rekao mi je: \"S tobom ću završiti ovaj posao!\"

Svaki gost je na odlasku sa svečanog otvaranja dobio knjižicu o Dubrovniku, malu bočicu ajvara spremljenog prema Tomićevu receptu i CD klape Raguza iz Dubrovnika.

– Oduševljen sam. Ovo je prvi restoran u Americi u kojem piše: \"Osjetite okuse Hrvatske!\" To je promocija kakvu trebamo – poručio je poznati glazbenik Nenad Bach koji je uz Šimu Šimunovića, uvoznika hrvatskih proizvoda, glazbenika Dragana Čačinovića, Srđana Đivoja i mnoge druge ugledne Hrvate bio na otvaranju restorana \"Dubrovnik\".

I gradonačelnik New Rochellea Noam Bramson bio je zadovoljan otvaranjem hrvatskog restorana

– Kušao sam sjajna jela i uživao u hrvatskom siru i vinu. Dobili smo mjesto za druženje i upoznavanje s Hrvatskom i želim \"Dubrovniku\" veliki uspjeh – rekao je gradonačelnik Noam Bramson, nakon kušanja brojnih delicija.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.