ljekovita svojstva

Ovaj ćete začin često koristiti u prosincu, a trebali biste i češće

Foto: Getty Images
Ovaj ćete začin često koristiti u prosincu, a trebali biste i češće
07.12.2018.
u 07:17
U nekim zemljama stomatolozi rabe njegovo ulje za dezinfekciju zuba prije operacije zbog snažnog antibakterijskog djelovanja.
Pogledaj originalni članak

Medenjaci, čajevi, kuhano vino, ali i variva...

Prosinac je mjesec kada će se mnogi češće koristiti klinčićem u pripremi jela i napitaka nego u ostalom dijelu godine. No to biste mogli promijeniti.

Klinčići su duljine između 12 i 16 mm i cvjetni su pupoljak stabla karanfilovca, imaju aromatičan miris i slatkasto-trpak jak okus.

Ipak, nije klinčić samo začin, riječ je o vrlo ljekovitoj biljci i lijeku za mnoge bolesti. Poznato je da ima jako protuupalno djelovanje i da je odličan izbor za ublažavanje zubobolje i uklanjanje lošeg daha. 

Foto: Thinkstock
Žena
Foto: Thinkstock
mlijeko
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
cvjetača
Foto: Thinkstock
čips
Foto: Shutterstock
Foto: pixabay
Mrkva
Foto: Shutterstock
Gazirana pića
Foto: Thinkstock
Kokice

Sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen, ali i vitamine C, B6, E, K, folnu kiselinu, tiamin, riboflavin i niacin.

U nekim zemljama stomatolozi rabe njegovo ulje za dezinfekciju zuba prije operacije zbog snažnog antibakterijskog djelovanja. 

Klinčić nije bez razloga među najzdravijim začinima svijeta zbog svojih antioksidativnih svojstava, a postoje i dokazi da određeni spojevi u klinčiću djeluju kao antihistaminici. Riječ je i o jednom od najsnažnijih prirodnih rastvarača krvnih ugrušaka. 

Danski su istraživači otkrili da klinčić u rastvaranju krvnih ugrušaka ima jače djelovanje od aspirina, koji je mnogima dio terapije u liječenju visokog tlaka i povišenog kolesterola u krvi, piše Alternativa za Vas. 

Ako vam je potrebno još razloga da češće upotrebljavate ovaj začin, dodajmo i to da je poznati prirodni afrodizijak. 

Pogledajte i video Voće koje bi trebali jesti dijabetičari

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.