Medenjaci, čajevi, kuhano vino, ali i variva...
Prosinac je mjesec kada će se mnogi češće koristiti klinčićem u pripremi jela i napitaka nego u ostalom dijelu godine. No to biste mogli promijeniti.
Klinčići su duljine između 12 i 16 mm i cvjetni su pupoljak stabla karanfilovca, imaju aromatičan miris i slatkasto-trpak jak okus.
Ipak, nije klinčić samo začin, riječ je o vrlo ljekovitoj biljci i lijeku za mnoge bolesti. Poznato je da ima jako protuupalno djelovanje i da je odličan izbor za ublažavanje zubobolje i uklanjanje lošeg daha.
Sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen, ali i vitamine C, B6, E, K, folnu kiselinu, tiamin, riboflavin i niacin.
U nekim zemljama stomatolozi rabe njegovo ulje za dezinfekciju zuba prije operacije zbog snažnog antibakterijskog djelovanja.
Klinčić nije bez razloga među najzdravijim začinima svijeta zbog svojih antioksidativnih svojstava, a postoje i dokazi da određeni spojevi u klinčiću djeluju kao antihistaminici. Riječ je i o jednom od najsnažnijih prirodnih rastvarača krvnih ugrušaka.
Danski su istraživači otkrili da klinčić u rastvaranju krvnih ugrušaka ima jače djelovanje od aspirina, koji je mnogima dio terapije u liječenju visokog tlaka i povišenog kolesterola u krvi, piše Alternativa za Vas.
Ako vam je potrebno još razloga da češće upotrebljavate ovaj začin, dodajmo i to da je poznati prirodni afrodizijak.
Pogledajte i video Voće koje bi trebali jesti dijabetičari