Boogie Lab

Ovdje zasad fali još samo 'ptičjeg mlijeka', a svakom jelu doprinos je dao slavni Dino Galvagno

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Ovdje zasad fali još samo 'ptičjeg mlijeka', a svakom jelu doprinos je dao slavni Dino Galvagno
16.03.2023.
u 16:47
Od 7 do 18 sati u Boogie Labu možete kupiti pekarske proizvode Karla Vulina, u brunchu se ovdje uživa od 9 do 12 sati, nakon čega na scenu stupa ručak i u večernjim satima, točnije od 18 sati, večera, odnosno zanimljiva ponuda pizza i tapasa. Cijelo to vrijeme u fenomenalno uređenom prostoru dostojnom Parka kneževa, iz zvučinika dopire glazba kojoj je Mladen Vidović posvetio posebnu pozornost pa ukoliko žudite za mjestom na kojem možete slušati disco, soul, funk i blues, a niste osobito gladni, dođite, popijte neki od signature koktela ili čašu vina. Na odlasku ponesite sa sobom jedan od Karlovih pekarskih proizvoda o kojima je već puno redaka napisano, ali ima tu i novosti.
Pogledaj originalni članak

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Karlo je, naime, odlučio kupce barem jednom u dva tjedna počastiti s potpuno novim autorskim kruhom, a za početak je odabrao  konopljin proteinski kruh. – Ideja je da svaka dva tjedna u ponudu uvrstimo tzv. specijal – to je kruh koji će biti mojih ruku djelo. Za početak je to konopljin kruh koji ostaje dalje u ponudi. Razvijamo i bezglutenski sourdough kruh, smatram da to kronično nedostaje tržištu. Od integralnih žitarica radimo kruh s kiselim tijestom, a bit će spreman kroz nekoliko tjedana.

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Paralelno s tim uhvatio sam se u koštac i s kruhom koji se spominje u Bibliji. Zove se Ezekijelov kruh, a 'recept' glasi otprilike ovako: namači proso, slanutak, ječam, bob i leću tri dana, napravi od toga kruh i bit će najzdraviji. Ovo namakanje tri dana zapravo znači da treba pustiti da biljke proklijaju, dakle, mahunarke i žitarice se ostave da klijaju tri dana, nakon toga se melju u pastu, fermentiraju s kiselim tijestom, oblikuju u kruh i peku. Probali smo ga, mogu reći da je to nešto nevjerojatno! Svi naši kruhovi se ionako rade s proklijanim žitaricama i samim time su zdraviji, ali ovo će biti strašna priča. Čim budemo do kraja zadovoljni, puštamo ga u ponudu – ispričao nam je Karlo Vulin čiji tim ima pune ruke posla u kuhinji-laboratoriju koja je potpuno ostakljena pa gost može vidjeti sve što se unutra događa. Kaže da ih ne želi dodatno opterećivati i da svaki proizvod ide van kad svi budu spremni. 

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Moderan bistronomski jelovnik

Jelovnik za Boogie Lab pripremao se mjesecima, a sve je nadgledao iskusan chef Dino Galvagno. – Dino je naš dobar prijatelj i partner s kojim dugo surađujemo pa smo ga zamolili da sudjeluje i u ovom projektu. Za brunch poslužujemo jaja benedickt, engleski doručak, shakshuku, granolu... Vremenom ćemo uvoditi i nova jela na kartu. Za ručak možete pojesti dnevnu juhu, piletinu s mlincima, juneći mišić s orzotom, fermentiranu tjesteninu s raguom, raviole s bučom i pestom od bosiljka i tri salate, vegansku, cezar salatu i keto salatu s dimljenom pastrvom. Za večeru nudimo 6 pizza i 6 tapasa – kaže Vulin i dodaje da je za vinsku priču zadužen jZvonimir Krželj, dok je barmen Jere Bebić kreirao koktel kartu inspiriran koktelima s početka 20. stoljeća i pića iz razdoblja američke prohibicije. 

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Naglasak je na održivoj kuhinji

Svi ostaci u kuhinji, osobito oni pekarski prerađuju se u nešto novo, a i ovdje je mentor bio Dino Galvagno. – Predložio nam je da se inspiriramo proizvodima koji nastaju od pivskog tropa tako da sličnu stvar radimo ovdje, ali s kruhom. Kad ga protisneš i ocijediš ostaju ti fermentirani proteini i vlakna, doslovno aminokiseline koje su jako dobre za organizam i od toga radimo male falafele. Oni idu u proteinsku salatu, čime je cijeli ciklus jako dobro zatvoren. Šalimo se ovdje da ono što ne prodamo danas sutra puno bolje iskoristimo – kaže Karlo koji takve akcije vidi kao doprinos restorana održivom načinu proizvodnje. Naravno, kupci za Uskrs mogu očekivati Karlovu pincu, a panettonne ide dalje u Pakoštanima. Tamo je, kaže Karlo, vrhunski tim koji je zadnja tri mjeseca sve sam odrađivao jer je Karlo bio angažiran oko novog projekta, a nada se da će i ove godine moći 'povući' bez njega.

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Pitali smo Karla i za cijene. – Mi smo bistro i artisan pekarnica pa smo skuplji od mainsteram pekarnica, ali smo i nešto povoljniji od ostalih srodnih pekarnica u gradu. Uspjeli smo se tako posložiti jer moja je životna filozofija da je uz dobru organizaciju moguće smanjiti troškove i pritom zadržati vrhunsku kvalitetu. Kruh ne smije biti elitistički proizvod, trebamo se potruditi da bolji kruh koji ovdje nastaje bude dostupan što većem broju ljudi.

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Boogie Lab već radi punom parom, a nalazi se na adresi Ulica kneza Borne 26.

sve se priprema na vatri

Otvoren Bekal na Trešnjevci: Hrana je bogovska, a atomosfera točno onakva kakvu već dugo priželjkujete

Tvrtko Šakota, većina će se složiti, najbolji i najprogresivniji chef u Hrvatskoj odlučio je Marku Turkoviću napokon omogućiti da se u vlastitom prostoru razmaše i priprema hranu onako kako želi bez da mu itko sa strane 'kroji jelovnik'. Na pitanje, zašto baš Marko, odgovor glasi: – Zato što čvrsto vjerujem u njega i u to da trebamo imati više talentiranih chefova koji su ujedno i vlasnici svojih restorana kako ne bi morali raditi stvari koje ne žele jer znaju da to nije ispravan put. Samo to ih može zadržati u Hrvatskoj.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.