sve se priprema na vatri

Otvoren Bekal na Trešnjevci: Hrana je bogovska, a atomosfera točno onakva kakvu već dugo priželjkujete

Sandra Šimunović/Pixsell
09.03.2023.
u 08:58

Tvrtko Šakota, većina će se složiti, najbolji i najprogresivniji chef u Hrvatskoj odlučio je Marku Turkoviću napokon omogućiti da se u vlastitom prostoru razmaše i priprema hranu onako kako želi bez da mu itko sa strane 'kroji jelovnik'. Na pitanje, zašto baš Marko, odgovor glasi: – Zato što čvrsto vjerujem u njega i u to da trebamo imati više talentiranih chefova koji su ujedno i vlasnici svojih restorana kako ne bi morali raditi stvari koje ne žele jer znaju da to nije ispravan put. Samo to ih može zadržati u Hrvatskoj.

Ono što Turković priprema u Bekalu itekako bi moglo ponovo privući i zadržati na Trešnjevci čitavu vojsku znatiželjnika koji se neće moći zasititi Markovih kreacija, a one će više nego dostojno zamijeniti slavnu, nikad prežaljenu 'Šalšu'. Na dobro poznatoj gastronomskoj adresi, u Kostelskoj ulici 11, na scenu stupaju novi dečki koji su prostor okupirali poput gerile, montirali u njega gradele, rešetke, peć na drva i krušnu peć, usred svega postavili željezni kavez iz kojeg suklja vatra, na ulazna vrata kredom našvrljali 'Bekal' i uhvatili se u koštac s vječitom magičnom igrom čovjeka i vatre.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

I dok će unutra na vatri i žaru pripremati sve moguće, jer kako Marko kaže, u ovoj 'modernoj pečenjari' u stanju su na njoj napraviti ćevape, ali i tehnički jako kompleksno i zahtjevno jelo, u dvorištu će na ražnju vrtjeti 'prasca' i 'janjca'. Naravno, neće to biti janjetina kakvu pamtite iz Zdihova nego komad mesa zbog kojeg će vam suze poteći od miline. Premda je prvi prasac već 'žrtvovan' i već među onima koji su ga probali opjevan, za ostale ćete se morati strpiti do kraja sljedećeg tjedna jer ražanj će trebati još jači dimnjak, zaključio je Marko. 

Foto: Instagram/Bekal

U međuvremenu punom parom će raditi krušna peć i ostale divote u Markovoj kuhinji. U krušnoj peći ovih dana cvrčat će meso, u komori baš čeka odojak s kojim će se poigrati. Tu je i vrhunska riba koja će se prodavati u porcijama pa ako želite pojesti 100 grama ribe to možete kod Marka u Bekalu. – Priprema hrane u krušnoj peći puno je kompliciranija jer nema kontrole temperature kao u električnoj pećnici zbog čega morate stalno pratiti što se unutra događa, u kojoj su fazi vatra i žar... Treba imati dobar 'osjećaj za feeling' – rekao nam je chef Turković i dodao da, suprotno nekim najavama, ne kane biti mjesto koje se primarno bavi velikim komadima mesa. – Zapravo, dugo nećemo imati steakove na meniju, sve dok ne pronađemo meso koje nam odgovara i koje ćemo sami odležavati. Idemo posve drugim putem – zaključuje. A taj put podrazumijeva vrhunske namirnice, meso životinja koje su slobodno živjele i hranile se prirodno, vina isključivo iz ekološke proizvodnje... Ovakav pristup Bekalu omogućuje 'tihi partner' Tvrtko Šakota koji je godinama gradio mrežu dobavljača organski uzgojenih namirnica koji će sada opskrbljivati i Bekal na Trešenjevci. Tvrtko je zadužen i za kruh koji u Bekal dolazi iz Sala na Opatovini i poslovično je fantastičan.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

U totalno opušteni prostor restorana Bekal najbolje je najaviti se telefonom, primaju 40 gostiju u sali i 25 na terasi, a radno vrijeme im je od ponedjeljka do subote (nedjeljom ne rade) od 12 do 24 sata. Dok čekate svoj red provjerite u galeriji fotografija što smo degustirali jučer u Bekalu. Svim poznavateljima i poklonicima Markove kuhinje prenosimo radosnu vijest da chef i dalje grila zelene glavice i da je kelj koji smo jučer probali još ukusniji od njegovog slavnog kupusa u umaku od kestena!

1/6

Za one koji žele znati više: bekal je krhotina keramičkog posuđa.

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije