dobro je znati

Ove namirnice nikada ne bi smjele biti u zamrzivaču: Može biti opasno!

Foto: Shutterstock
Ove namirnice nikada ne bi smjele biti u zamrzivaču: Može biti opasno!
05.03.2024.
u 07:00
Iako se većina hrane može bez problema mjesecima čuvati u zamrzivaču, postoje iznimke koje se ne smiju zamrzavati
Pogledaj originalni članak

Ako ste ponovno previše skuhali, zamrzavanje je najbolje rješenje. Tako ne morate baciti ostatke hrane, a uvijek možete nešto spontano pojesti. Unatoč tome, postoje neki proizvodi koje bi bilo najbolje ne stavljati u zamrzivač, piše Delish. 

Tikvice, rajčica i krastavac: Bilo koje voće i povrće s visokim udjelom vode ne smije se zamrzavati. Rezultat je puno leda zbog kojeg tikvice, rajčica ili krastavac postanu gnjecavi kad se odmrznu. Povrće se čuva u svježoj vrećici u hladnjaku i trajat će nekoliko dana. Usitnjavajte ga tek prije konzumiranja. Tikvice, rajčica i krastavac mogu se bez problema zamrznuti kao pire. 

VEZANI ČLANCI:

Mliječni proizvodi: Ako za kuhanje često koristite namirnice poput jogurta, majoneze, svježeg sira ili kiselog vrhnja, sve možete bez problema zamrznuti. Međutim, ako sastojke želite jesti pojedinačno, trebali bi biti svježi. Naime, kad se mliječni proizvodi zamrznu, taloži se voda, koja mijenja konzistenciju pa više ne izgledaju tako privlačno. Sir, s druge strane, gubi vlagu i postaje izuzetno suh. Prije zamrzavanja tvrdi sir treba naribati.

Sirovi krumpir: Čim se sirovi krumpir zamrzne, unutra se stvaraju mali kristali leda. Omekšavaju krumpir kad se otopi i čine ga kašastim. Kuhani krumpir lakše je zamrznuti, ali ipak odmrzavanjem postaje malo mekši. Najbolje je krumpir čuvati u papirnatoj vrećici na suhom i tamnom mjestu (npr. u kuhinjskom ormariću). Tako može stajati nekoliko tjedana.

GALERIJA: Postoje namirnice koje nemaju rok trajanja, evo koje su! 

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Jaja: Sirovi bjelanjci i žumanjci, tj. tekućine u jajetu, šire se kada se zamrznu te uzrokuju pucanje ljuske. Kada se pomiješaju, jaja polako trune te ostavlja vrlo neugodan miris. Kuhana jaja također su neprikladna za zamrzavanje jer razvijaju gumastu konzistenciju. Dakle, jela koja sadrže kuhana jaja treba jesti odmah, a ne stavljati ih u zamrzivač. 

Namirnice koje sadrže puno masnoće: Mljeveno meso, kobasice, meso s roštilja ili masnu ribu možete bez problema zamrznuti, ali svejedno trebate obratiti pažnju na datum do kad je određenu namirnicu dobro upotrijebiti. Naime, masnoća se može užegnuti i u zamrzivaču. Ako su se bakterije već stvorile, nastavit će se razmnožavati nakon odmrzavanja.

Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
07:55 05.03.2024.

nekada su sve ovo nase bake govorile svojim kcerima i unucima. danas imamo google i ove nadri novinare (prevoditelje)