otkrila stručnjakinja

Ovih osam namirnica možete sigurno konzumirati i nakon isteka roka trajanja

Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shuttershock
Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock
05.10.2024.
u 07:13
U vrijeme visokih cijena hrane, teško si je priuštiti bacanje namirnica, a zbog užurbanosti života, ponekad ne stignemo upotrijebiti sve namirnice prije njihova isteka roka
Pogledaj originalni članak

Kućanstva obično imaju za cilj pojesti hranu prije datuma isteka roka, no užurbanost života ponekad se nađe na tom putu. U vrijeme visokih cijena hrane, teško si je priuštiti bacanje namirnica. No, nije sve izgubljeno, jer mnoge namirnice možete konzumirati i nakon što im je istekao rok trajanja. Sophie Trueman, izvršna direktorica Too Good To Go za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, podijelila je osam namirnica kod kojih se rok trajanja može zanemariti i kako prepoznati jesu li te namirnice zapravo pokvarene, prenosi Mirror.

Mlijeko: Iako mnogi bacaju mlijeko nakon što mu prođe rok trajanja, to nije potrebno. "Mlijeko može biti još uvijek dobro za konzumaciju nakon isteka roka, sve dok se pravilno čuva. Lako je primijetiti ako je mlijeko pokvareno: provjerite ima li grudice ili kiselkast miris", savjetovala je Trueman.

Jogurt: Iako jogurt može promijeniti teksturu i okus s vremenom, njegove kiseline služe kao zaštita protiv štetnih bakterija gotovo zauvijek, osobito ako pakiranje nije bilo otvoreno i ako je pravilno čuvano na hladnom. Stoga, jogurt koji izgleda i miriše dobro, potpuno je sigurno konzumirati nekoliko tjedana nakon roka trajanja, uvjerava Trueman.

Jaja: Čuvanje jaja u hladnjaku moglo bi povećati njihovu iskoristivost do tri tjedna nakon datuma isteka roka. Sophie je predložila "brzi test" koji uključuje stavljanje jaja u posudu s vodom. Ako potonu, još uvijek su dobri za jelo. Međutim, ako plutaju, nemojte ih koristiti.

Tvrdi sir: Kada je riječ o tvrdim sirevima poput cheddara, vjerojatno će s vremenom postati pljesniv, ali nemojte paničariti ako vidite mali dio jer je stručnjak tvrdio da se plijesan može odrezati, a ostatak pojesti. Međutim, izbjegavajte to raditi s mekim sirom jer spore plijesni često brzo prolaze kroz meki sir. "Obavezno držite sir u hladnjaku da bi duže ostao svjež", objasnila je Trueman.

Voće: Voće može biti savršeno ukusno za jelo nekoliko dana nakon isteka roka trajanja. Nagnječeno voće, posebno poput jabuka, krušaka ili breskvi, ne mora se nužno baciti i zapravo može biti savršen dodatak za smoothie. Samo pazite da odrežete sve smeđe mrlje i uživajte u ostatku. Pokvareno voće obično ima sluzavu ili kašastu teksturu i neugodan miris.

Bobičasto voće: Bobičasto voće obično se kvari malo brže od drugih vrsta voća, ali uvijek ga možete staviti u zamrzivač da bi dulje trajalo. Možete prepoznati da se bobičasto voće počinje kvariti tako što ćete primijetiti vidljive tragove plijesni ili znakove truljenja. Obratite pažnju i na promjene boje. Trueman je objasnila da ako primijetite da se koža na vašim bobicama počela nabirati, možda nije nužno pokvarena i najbolje ih je pokušati upotrijebiti taj dan. Iako možda nemaju tako svjež okus, ipak su izvrsni za kolače.

Zeleno povrće: Nemojte baciti svoje zelje samo zato što je postalo malo mekano! Nekoliko dana nakon isteka roka trajanja, povrće može postati suho i uvenuti, ali to ne znači da je izvan upotrebe. Izuzev očigledne plijesni, truleži ili čudnih mirisa, povrće je savršeno jestivo, objasnila je Trueman. "Zgodan savjet za oživljavanje povrća je da ga potopite u ledeno hladnu vodu na nekoliko minuta. Povrće poput mrkve, celera, zelene salate i mladog luka može se vratiti u život ovim jednostavnim trikom", savjetovala je.

Krumpir: Stariji krumpiri mogu početi klijati, ali ako odrežete te klice, krumpiri su i dalje dobri za vaš sljedeći obrok. Međutim, obratite pažnju na zelene nijanse ili mekane teksture na krumpirima, jer to mogu biti znakovi da možda nisu sigurni za konzumaciju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.