obratite pažnju!

Ovo je 5 znakova koje mnogi ne primjećuju, a mogli bi dovesti do razvoda braka

Foto: shutterstock
Foto: Shuttershock
Foto: shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: pexels.com
Foto: Shutterstock
Foto: Shuttershock
21.09.2024.
u 18:00
Pogledaj originalni članak

Čak i najzdravije dugoročne veze prolaze kroz brojne usponi i padove. Međutim, kako možete prepoznati kada se suočavate s privremenim teškoćama, a kada je veza zaista u ozbiljnom problemu? Iz HuffPosta su pitali bračne terapeute da im otkriju manje očite znakove koji mogu ukazivati na to da brak ide prema razvodu. Evo na što biste trebali obratiti pažnju, prema stručnjacima:

Prestali ste se svađati: Možda vam se na prvi pogled čini čudno, ali smanjenje svađa ne mora nužno značiti da je veza postala jača. Abigail Makepeace, bračna i obiteljska terapeutkinja, objašnjava da prestanak sukoba može ukazivati na emocionalnu udaljenost između partnera. Ako se partneri više ne trude riješiti svoje probleme, to može značiti da su odustali od veze. Klinički psiholog David Narang primijetio je da kod nekih muškaraca dolazi do osjećaja olakšanja kada žene prestanu izražavati svoje frustracije. No, to može biti znak da žena više nije zainteresirana za rješavanje problema, što čini vezu krhkom i povećava rizik od razvoda.

Vaši životi postaju sve odvojeniji: Dok je prirodno i zdravo da partneri zadrže određenu neovisnost, prekomjerna odvojenost može biti alarmantna. Makepeace upozorava da rastuća udaljenost između partnera može ukazivati na duboku nepovezanost i smanjenje zajedničkog interesa za dijeljenje iskustava.

Niste otvoreni jedno prema drugom: Marni Feuerman, bračna i obiteljska terapeutkinja iz Boca Ratona, ističe razliku između privatnosti i tajnovitosti. Ako partneri namjerno skrivaju informacije jedan od drugoga, to može biti znak da brak postaje nestabilan. Nedostatak povjerenja i izbjegavanje intimnosti često dovode do emocionalne udaljenosti.

Rijetko razgovarate o budućnosti: Prestanak razgovora o zajedničkim ciljevima i planovima može ukazivati na manjak želje za rastom i razvojem veze. Makepeace objašnjava da ovo može biti rezultat osjećaja samozadovoljstva i gubitka motivacije za poboljšanje odnosa, što može dovesti do stagnacije i nezadovoljstva.

Povjeravate se drugima više nego svom partneru: Ako se više otvarate prijateljima ili kolegama nego svom supružniku, to može biti znak problema u braku. Feuerman upozorava da je ključno dijeliti svoje unutarnje misli i osjećaje s partnerom kako bi se održala intimnost u vezi.

Becky Whetstone, bračna i obiteljska terapeutkinja, naglašava važnost otvorene komunikacije i traženja pomoći ako osjećate probleme. Ne čekajte da postane prekasno – razgovarajte o svojim osjećajima i razmislite o stručnom savjetovanju kako biste ojačali svoj odnos. ‘Morate biti svjesni i proaktivni’, kaže, ‘Potražite pomoć i učite vještine koje će vam pomoći u održavanju zdravog braka’.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.