U kuhinjskim ormarićima ili smočnici uvijek je dobro imati određenu zalihu namirnica, za situacije kad vam se ne da do trgovine ili kad vam stignu nenajavljeni gosti pa morate nešto na brzinu skuhati. Problem je u tome što većina namirnica ima određeni rok trajanja i često vrlo brzo više nije za upotrebu.
No, postoji i hrana koju na odgovarajući način možete čuvati godinama, čak i stoljećima, a da se ne pokvari. Ovo su neke od takvih namirnica.
Med: Već i vrapci na granama znaju priču o tome kako su istraživači u piramidama pronašli med koji je, unatoč činjenici što je ondje stajao nekoliko tisućljeća bio potpuno zdravstveno ispravan. Čak i ako se počne kristalizirati, ne brinite, to je normalno, a ako ga ne volite u takvom obliku, prije upotrebe staklenku jednostavno zagrijte u toploj vodi.
Javorov sirup: Kao i med, i javorov sirup, koji je uglavnom sastoji od šećera, u zatvorenoj bočici može trajati vječno. No, jednom kad ga otvorite, za čarolija nestaje i poželjno je držati ga u hladnjaku dok sve ne iskoristite.
Bijela riža: Ako je držite na odgovarajućem mjestu, na kojem ćete je zaštiti od prašine, plijesni i sličnih vanjskih utjecaja, riža će trajati godinama. No, to pravilo ne vrijedi za smeđu koja sadrži prirodna ulja zbog kojih joj nakon određenog vremena istječe rok upotrebe.
Suhi grah: Također ga je važno dobro uskladištiti i spriječiti doticaj s vlagom i prašinom. U odgovarajućim uvjetima, ova namirnica može trajati 30-ak godina. No, ako kuhate tako star grah, računajte da okus ipak možda neće biti savršen.
Kukuruz kokičar: I dok će se pečene kokice nakon nekog vremena smežurati, omekšati i neće biti ukusne, kukuruz kokičar, od kojeg nastaju, može trajati godinama. Spremite ga u staklenke ili slične spremnike kako biste spriječili ulazak kuhinjskih moljaca, prašine i sl.
Morska sol: Sol je natrijev klorid, prirodni spoj koji se nalazi u zemlji. U obliku u kojem sol koristimo u kuhinji, može trajati zauvijek, Ipak, jodizacija smanjuje trajanja pa je na na duže staze poželjno koristiti morsku sol.
Šećer: Šećer ne podržava rast bakterija, što mu osigurava vječnost. Ponekad se eventualno može stvrdnuti u grude, no i tada je upotrebljiv. To vrijedi i za bijeli i za smeđi šećer.
Bijeli ocat: U čvrsto zatvorenim bocama, ocat može stajati vječno. Nakon otvaranja i kontakta sa trakom, ponekad je moguće stvaranje plijesni na površini tekućine, no ako je uklonite i bacite, ocat možete i dalje koristiti.
Žestoka alkoholna pića: Rakija, votka, viski, gin… Zbog visokog udjela alkohola, mogu trajati godinama. Doduše, neki bi mogli s vremenom izgubiti okus, no to ne znači da i dalje nisu ispravni za konzumaciju.