Savjeti psihologinja

Ovo je jedan od najvažnijih alata za izražavanje onoga što ne možemo iskazati riječima: ‘Olakšava život’

Foto: Shutterstock
kreativnost
Foto: Shutterstock
djeca i kreativnost
Foto: Shutterstock
djeca i kreativnost
Foto: Shutterstock
djeca i kreativnost
Foto: Cedevita
Cedevita
Foto: Cedevita
Cedevita
Foto: Cedevita
Cedevita
Foto: Cedevita
Cedevita
Foto: Cedevita
Cedevita
19.09.2024.
u 08:00
Kampanja "Budi TU. Budi CE." ističe važnost umjetnosti i kreativnosti kao alata za emocionalno izražavanje i suočavanje s izazovima, podržavajući djecu iz SOS Dječjeg sela Hrvatska u njihovu kreativnom rastu i razvoju.
Pogledaj originalni članak

Kreativnost i umjetnost predstavljaju snažne alate u borbi protiv svakodnevnih izazova, ali i kao metode za očuvanje mentalnog zdravlja. Umjetnost i kreativnost nude nam izlaz iz tih izazovnih situacija, pružajući prostor za izražavanje osjećaja i oslobađanje napetosti. No nisu samo odrasli ti kojima je potrebno mjesto za bijeg – djeca i mladi, posebno oni u ranjivim životnim situacijama, itekako osjećaju potrebu za izražavanjem i povezivanjem s drugima. Kako u odrasloj tako i u dječjoj dobi, kreativno izražavanje omogućuje da se nosimo s osjećajima stresa, nesigurnosti i izolacije. U razgovoru s psihologinjama Gabrijelom Ištuk i Leonom Bortas Hetler istražili smo na koji način umjetnost pomaže i kako svatko od nas može probuditi kreativca u sebi.


Umjetnost kao alat za suočavanje s izazovima

Prema psihologinji Gabrijeli Ištuk, kreativnost nam može olakšati svakodnevni život na više načina. “Kada izražavamo emocije kroz umjetnost, osjećamo olakšanje, kao da nam je pao teret s leđa”, ističe Ištuk. Ovo izražavanje može smanjiti stres, što je dokazano smanjenjem razine hormona stresa, kortizola, prilikom bavljenja umjetnošću.

Foto: Shutterstock
djeca i kreativnost

U današnjem svijetu, prepunom stresa i izazova, pronalazak načina kako se nositi s emocijama postao je ključan za očuvanje mentalnog zdravlja. Umjetnost i kreativnost pružaju nam siguran prostor za izražavanje, smanjenje napetosti i oslobađanje unutarnjeg tereta. Prema riječima psihologinje Gabrijele Ištuk, umjetnost je moćan alat koji pomaže ljudima da se povežu sa svojim emocijama: "Kreativnost nam olakšava suočavanje sa svakodnevnim izazovima i omogućuje da izrazimo ono što nam je teško verbalizirati. To donosi osjećaj slobode, kao da nam je pao teret s leđa", objašnjava Ištuk.

Osim toga, umjetnost vraća osjećaj kontrole u situacijama kada nam se čini da gubimo nadzor nad svojim životom. „Ljudi su socijalna bića, i kroz grupne umjetničke radionice lakše dijelimo emocije s drugima, što dodatno doprinosi osjećaju smirenosti i podrške”, dodaje Ištuk.


Kreativnost i djeca: Kako im pomaže da se nose s emocijama

Psihologinja Leona Bortas Hetler naglašava kako kreativno izražavanje kod djece ima višestruku korist. „Umjetnost pomaže djeci da kroz crteže, pisanje ili ples bolje razumiju svoja unutarnja stanja. Za djecu koja se osjećaju izolirano, kreativne radionice u grupi s vršnjacima mogu biti ključne u ponovnom povezivanju i razvijanju samopouzdanja”, objašnjava Bortas Hetler.

Foto: Shutterstock
djeca i kreativnost

Djeca i mladi, posebice oni koji se suočavaju s osjećajima nesigurnosti ili izolacije, često trebaju dodatnu podršku. Psihologinja Leona Bortas Hetler naglašava važnost stvaranja sigurnog okruženja, gdje se mogu slobodno izraziti: "Umjetnost daje djeci i mladima priliku da se izraze i istraže svoja unutarnja stanja bez straha od kritike. U tom procesu mogu bolje upoznati sebe i proći kroz teškoće koje doživljavaju", kaže Bortas Hetler.

Primjeri iz prakse pokazuju da djeca kroz umjetnost lakše procesuiraju teške emocije, poput tuge zbog gubitka ili osjećaja nesigurnosti izazvanih vršnjačkim nasiljem. Umjetnički izrazi, kao što su crtanje straha ili frustracije, omogućuju im da se simbolički suoče s tim emocijama i prevladaju ih.


Kampanja "Budi TU. Budi CE." – Cedevita podržava djecu kroz umjetnost

Ove jeseni, Cedevita je pokrenula kampanju „Budi TU. Budi CE.” koja ima za cilj podržati djecu iz SOS Dječjeg sela Hrvatska i njihovo kreativno izražavanje. Djeca su kroz niz radionica, uz podršku stručnjaka i umjetnika, pokazala kako kreativnost može nadmašiti sve prepreke. Njihovi radovi ne samo što su oduševili javnost već su poslali snažnu poruku – djeca nas mogu naučiti kako biti hrabri, izražavati se i nositi se s izazovima života.

Foto: Cedevita
Cedevita

Cedevita je odlučila podržati ove mlade kreativce, a kroz odabir omiljenog Cedevita okusa, građani također mogu dati svoju podršku. Kampanja „Budi TU. Budi CE.” nije samo promocija umjetnosti već i poziv na solidarnost i empatiju prema najmlađima. Na platformi budidobrobudice.com, možete pronaći vodiče kreativnosti koje su oslikala upravo djeca iz SOS Dječjeg sela te se inspirirati i naučiti kako kreativnost primijeniti u svakodnevnom životu.


Kako probuditi kreativca u sebi?

Ako želite probuditi svog unutarnjeg kreativca, stručnjaci savjetuju da se prepustite slobodnom izražavanju. Gabrijela Ištuk preporučuje jednostavne aktivnosti poput crtanja, pisanja dnevnika ili slušanja glazbe kao prvih koraka. „Fokusirajte se na proces, ne na rezultat. Kroz kreativnost, možete otkriti stvari o sebi za koje niste ni znali da postoje”, poručuje Ištuk.

Kreativno izražavanje nije samo terapija – ono je prilika za povezivanje, učenje i razvijanje empatije, kako kod djece tako i kod odraslih. „Umjetnost ne samo što smanjuje stres već povećava svijest o sebi, svojim vrijednostima i potrebama”, zaključuje Ištuk​.

Leona Bortas Hetler dodaje da je važno stvoriti siguran prostor za kreativnost, posebno kod djece. „Djeca moraju osjećati da su slobodna izraziti se bez straha od kritike. To im omogućuje da istraže svoje emocije i pronađu način da ih kanaliziraju na pozitivan način”, kaže Bortas Hetler.

Na edukativnoj platformi kampanje "Budi TU. Budi CE." dostupna je i besplatna knjižica koja pruža konkretne savjete o poticanju kreativnosti kod djece. Knjižica sadrži 45 stranica ispunjenih korisnim tehnikama i alatima koje roditelji mogu koristiti kako bi kod djece razvili kreativnost, maštu i emocionalno izražavanje. Preuzeti je možete ovdje i time se inspirirati za zajedničke kreativne aktivnosti sa svojim najmlađima.

Foto: Cedevita
Cedevita

Umjetnost i kreativnost nisu rezervirani samo za talentirane već su univerzalni alati kojima se svatko od nas može koristiti u suočavanju sa životnim izazovima. Kroz kampanju „Budi TU. Budi CE.” djeca iz SOS Dječjeg sela Hrvatska pokazala su nam snagu kreativnog izražavanja i inspirirala nas da i sami budemo tu jedni za druge – s osmijehom, podrškom i umjetničkom porukom. Stoga, iskoristite kreativnost kako biste unijeli radost u svakodnevicu i pomogli sebi, ali i drugima.

Sadržaj nastao u suradnji s Cedevitom.

Pogledajte na vecernji.hr