visoko nutritivna

Ovo je 'majka žitarica' drevne civilizacije Inka, a mogla bi postati namirnicom budućnosti

Foto: Shutterstock
Ovo je 'majka žitarica' drevne civilizacije Inka, a mogla bi postati namirnicom budućnosti
21.02.2017.
u 09:01
Znanstvenici su mapirali genom kvinoje i identificirali gen kojim bi se moglo manipulirati kako bi se uklonio prirodno gorak okus te žitarice i utro put za znatno širenje njezine komercijalne upotrebe.
Pogledaj originalni članak

Kvinoja, sveta "majka žitarica" drevne civilizacije Inka, mogla bi postati važna namirnica u budućnosti zahvaljujući otkrivanju njezinih genetskih tajni. 

Znanstvenici su mapirali genom kvinoje i identificirali gen kojim bi se moglo manipulirati kako bi se uklonio prirodno gorak okus te žitarice i utro put za znatno širenje njezine komercijalne upotrebe.

Kvinoja dobro podnosi teške uvjete i raste u slanom tlu i na tlu loše kvalitete, na visokim nadmorskim visinama i u hladnim temperaturama, što znači da se može uzgajati na mjestima gdje bi druge žitarice, poput pšenice ili riže, teško uspijevale. 

Botaničar Mark Tester sa Znanstveno-tehnološkog fakulteta kralja Abdulaha u Saudijskoj Arabiji izdvojio je gen kvinoje koji prouzročuje proizvodnju saponina, kemijskih spojeva koji joj daju gorkast okus. Ta spoznaja može omogućiti uzgoj kvinoje bez saponina i proizvodnju slađeg sjemena.

Sada se kvinoja nakon žetve moči i suši kako bi se uklonili saponini. 

"Kvinoja se apsolutno nedovoljno iskorištava", rekao je Tester u radu objavljenom u časopisu Nature. "Visoko je nutritivna, nema glutena, bogata je proteinima, mineralima i vitaminima te ima vrlo dobar balans aminokiselina, što je neobično za žitarice", kazao je.

Kvinoju se može jednako koristiti kao rižu ili pšenicu. Može biti skuhana i poslužena kao zaseban obrok, može se pretvoriti u tjesteninu, biti dodatak u juhama, jesti kao žitarica i fermentirati za proizvodnju piva", kaže Tester.

Biljka je drevnim Inkama bila sveta. Tijekom osvajanja Južne Amerike prije 500 godina španjolski konkvistadori suzbijali su uzgoj kvinoje jer su je autohtoni narodi koristili i u vjerskim svečanostima. Inke su tjerali da umjesto kvinoje uzgajaju pšenicu. 

Globalno, kvinoja je minorna biljka, uzgaja se uglavnom u Peruu i Boliviji. Ali s trendom širenja zdrave prehrane, raste joj popularnost i na zapadu.

>>Deset savjeta nutricionista kako se hraniti da sačuvate zdravlje

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

PE
PepeCoco
09:41 21.02.2017.

e ako su je znanstvenici dotakli onda vise nije majka nego smeće!

PA
pankogulo
09:39 21.02.2017.

Hrvatski: davne, prastare, stare. Srpski: drevne. Ustav nam jamči korištenje hrvatskoga jezika!

PK
Pusa.Kesedzija
09:57 21.02.2017.

Katolički konkvistadori prvo zabranili a sad je opet hoće.