Uvrstite ga u prehranu

Ovo je najbolja doza čili papričica tjedno koja će smanjiti rizik od srčanog udara!

Foto: shutterstock
Ovo je najbolja doza čili papričica tjedno koja će smanjiti rizik od srčanog udara!
17.12.2019.
u 11:47
Promatrali su 23 000 volontera punih 8 godina.
Pogledaj originalni članak

Istraživanja su pokazala da su odrasle osobe koje su jele čili papričice često, točnije četiri puta tjedno, produžile svoj život. Imaju čak 40% manje šanse za srčani udar, kažu talijanski stručnjaci, a prenosi dailymail.co.uk.

Čili se pokazao dobar i onima koji nisu imali pretjerano zdravu prehranu.

Kapsaicin - protuupalni spoj i tvari koje stvaraju osjećaj pečenja - smatraju se korisnima. Međutim, istraživači Instituta Neurologico Mediterraneo Neuromed u Pozzilliju nisu dokazali da je čili pomogao srcu. Svi su sudionici živjeli u regiji Molise u Italiji, kući mediteranske prehrane - koja se smatra najzdravijom na svijetu. Volonteri su sami rekli kako jako često jedu hranu koja sadrži čili papriku. Dijeta svake osobe ocjenjivana je na skali od nula do devet, na temelju toga koliko se dobro pridržavala tradicionalne mediteranske prehrane.

Dijeta obiluje povrćem, voćem i orasima, mahunarkama, ribom i mastima kao što je maslinovo ulje. Crveno meso se rijetko jede, a mliječni proizvodi i jaja su ograničeni. Ljubitelji čilija uglavnom se pridržavaju mediteranske prehrane, a voće i povrće obično su pečeni i dodani ribljim jelima ili dodani u tjesteninu.

U praćenju volontera od osam godina umrlo je 1.236 osoba. Trećina umrlih bila je od raka. Redovito konzumiranje čilija prijavilo je 24 posto ljudi. Trećina je rekla da nikada nisu jeli čili. Ljudi koji su jeli čili četiri puta tjedno imali su 23 posto manje vjerojatnosti da će umrijeti tijekom istraživanja.

Foto: shutterstock

Rizik od smrti od srčanog udara ili koronarne srčane bolesti bio je 40, odnosno 34 posto niži za redovne jede čilija. Stope smrti od raka bile su samo 10 posto niže u skupini koja ne jede čili, što znači da rezultat nije bio značajan. Otkrića, koja su samo promatračka, objavljena su u časopisu American College of Cardiology. Marialaura Bonaccio, prva autorica, rekla je: "Zanimljiva je činjenica da je zaštita od rizika smrtnosti bila neovisna o vrsti prehrane koju ljudi slijede.

"Drugim riječima, netko može slijediti zdravu mediteransku prehranu, netko drugi može jesti manje zdravo, ali za sve njih čili paprika ima zaštitni učinak."

Koautorica dr. Licia Iacoviello rekla je: "Čili papar je temeljna komponenta naše prehrane. Tijekom stoljeća, korisna svojstva svih vrsta povezana su s njegovom konzumacijom, uglavnom na temelju anegdota ili tradicija, ako ne i magije."

Tim je rekao kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se otkrilo kako konzumacija čilija može utjecati na zdravlje. Pretpostavljaju da čili pomaže i kod mršavljenja. Ono što je poznato je da kapsicum, aktivni sastojak čilija, sadrži veliku raznolikost fitokemikalija s poznatim antioksidacijskim svojstvima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.