tradicija

Ovo je originalni recept za samoborske kremšnite: Evo u čemu je glavna tajna pripreme

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Ovo je originalni recept za samoborske kremšnite: Evo u čemu je glavna tajna pripreme
16.01.2022.
u 08:27
Treba znati točno koliko dugo miksati smjesu, ako predugo ostane na vatri, postaje gušća i to onda nije samoborska kremšnita. Pravilno pripremljena krema po gustoći je slična svježem pudingu, a za to je potrebno između 12 i 15 minuta žustrog miješanja pjenjačom, otkriva Ivančica Vitko, iskusna majstorica zanata iz slastičarnice "U prolazu"
Pogledaj originalni članak

Slastičarnica "U prolazu" koja je već dvadesetak godina nezaobilazno mjesto svima koji dolaze u Samobor (a mnogi tamo dolaze samo da bi kod njih pojeli najbolje kremšnite na svijetu) proizvede nekoliko stotina kremšnita dnevno. Pozivamo vas da se i sami okušate u pripremi ove kultne slastice po originalnom receptu iz slatičarnice "U prolazu" kojeg je s nama podijelila iskusna slastičarka, Ivančica Vitko.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Samoborske kremšnite

Za kremu:

3 l mlijeka

24 jaja 

21 dag glatkog brašna

75 dag šećera

2 žlice vanilin šećera

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Za 2 lista kora:

1 kg brašna

1 kg margarina

sol

voda

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Za kore zamijesite tijesto od navedenih sastojaka te preklopite četiri puta, kao kad se radi lisnato tijesto, pustite da malo odstoji pa ispecite u pećnici (možete kupiti i gotove kore ukoliko niste vični pripremi tijesta). Nakon toga pripremite kremu. Mlijeko ulijte u lonac i stavite na jaku vatru, a kad zakipi, izuzmite svije šeflje i stavite tu količinu mlijeka u 24 žumanjka te pjenasto zamutite. Postupno dodajte brašno i stalno miješajte kako ne bi nastale grudice. Potom ostatak mlijeka ubacite u smjesu s jajima i stavite na najjaču vatru dok ne zakipi. Tako mora kipjeti 12 do 15 minuta dok se krema ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom kako ne bi zagorjelo dno. Napravite i snijeg od bjelanjaka, pet minuta miješajte bez šećera, a potom ubacite šećer i miješajte još pet minuta. Kremu od žumanjaka ubacite u bjelanjak i promiješajte te sve prelijte po jednom listu kora i potom drugu koru stavite na vrh. Pospite šećerom u prahu, poslužite tek nakon sat, dva. Ova količina sastojaka dovoljna je za 42 kremšnite.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell


Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

Avatar Moxa
Moxa
10:18 16.01.2022.

Nešto je sigurno namjerno ispušteno! Što je ok, ne vjerujem da bi ga samo tako dali.

VO
vorda400
10:23 24.01.2022.

Općenito mi je to zadnji kolač koji jedem u slasticama a ove tople samoborske sam jeo jednom i nikad više

MV
Misl@v
08:35 17.01.2022.

Davno sam ih probao. Jedne od gorih (brašnaste, tople). Nikad više.