Recept za varivo posudili smo od Nasje Duplančić, provjereno najkreativnije domaće gastroblogerice čija su jela svakodnevna, a opet po mnogočemu posebna.
Zimsko varivo s ječmom i čimulicama
Sastojci:
250 g crvenog graha
4-5 žlica ječma
3-4 glavice čimulica
2 mrkve
1 luk
1 češnjak
komadić korijena celera
2 slane srdele
sol, papar
maslinovo ulje
2 lovorova lista
Priprema:
Grah namočite u vodu barem tri do četiri sata prije kuhanja. Ječam operite. U sjeckalici usitnite luk i celer. Mrkvu narežite na polumjesece
Čimulice operite, odstranite tvrdi dio peteljke. Češnjak narežite na listiće. Slanim srdelama ili inćunima odstranite kost i kožu pa ih usitnite u kašu. Na maslinovu ulju pirjajte luk i celer oko 10-15 minuta. Odmah posolite i ubacite lovor. Pred kraj ubacite češnjak, mrkvu, slane srdele pa još kratko pirjajte. Ubacite grah i ječam i dodajte vode tek toliko da prekrije sadržaj. Neka se kuha oko 30 minuta. U međuvremenu skuhajte čimulice u kipućoj slanoj vodi. Kuhaju se sasvim kratko, ne više od 5-8 minuta. Vodu od kuhanja čimulica koristite za podlijevanje graha umjesto temeljca. Grah začinite, dodajte čimulice kad je kuhan, još maslinova ulja i servirajte. Uz toplu domaću focacciu, bolje ne može!
I molit ću lijepo, nema ni logike da su Čimulice. -Ćimulice-