savršenstvo bez mane

Tražite recept za vrhunsko zimsko varivo bez trunke mesa? Pronašli smo ga umjesto vas!

Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
10.01.2022.
u 07:30

Čimulice, grah, ječam, korjenasto povrće... sve što organizam treba u hladnim zimskim mjesecima pronaći ćete u ovom utješnom varivu od kojeg će zamirisati cijela kuća, a dodatak dimljenih srdela oduševit će istinske obožavatelje ove namirnice.

Recept za varivo posudili smo od Nasje Duplančić, provjereno najkreativnije domaće gastroblogerice čija su jela svakodnevna, a opet po mnogočemu posebna.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Zimsko varivo s ječmom i čimulicama

Sastojci:

250 g crvenog graha
4-5 žlica ječma
3-4 glavice čimulica
2 mrkve
1 luk
1 češnjak
komadić korijena celera
2 slane srdele
sol, papar
maslinovo ulje
2 lovorova lista

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Priprema:

Grah namočite u vodu barem tri do četiri sata prije kuhanja. Ječam operite. U sjeckalici usitnite luk i celer. Mrkvu narežite na polumjesece
Čimulice operite, odstranite tvrdi dio peteljke. Češnjak narežite na listiće. Slanim srdelama ili inćunima odstranite kost i kožu pa ih usitnite u kašu. Na maslinovu ulju pirjajte luk i celer oko 10-15 minuta. Odmah posolite i ubacite lovor. Pred kraj ubacite češnjak, mrkvu, slane srdele pa još kratko pirjajte. Ubacite grah i ječam i dodajte vode tek toliko da prekrije sadržaj. Neka se kuha oko 30 minuta. U međuvremenu skuhajte čimulice u kipućoj slanoj vodi. Kuhaju se sasvim kratko, ne više od 5-8 minuta. Vodu od kuhanja čimulica koristite za podlijevanje graha umjesto temeljca. Grah začinite, dodajte čimulice kad je kuhan, još maslinova ulja i servirajte. Uz toplu domaću focacciu, bolje ne može!

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Komentara 4

BI
BitchBozji
11:38 10.01.2022.

I molit ću lijepo, nema ni logike da su Čimulice. -Ćimulice-

BI
BitchBozji
11:37 10.01.2022.

A zašto mrkvu na polumjesece?! 🤔🤔🤔🤔

OK
okozaoko
11:34 10.01.2022.

Što su to čimulice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije