jeste li znali?

Ovo su 3 kuhinjska mirisa zbog kojih bi se trebali zabrinuti: Evo kako ih se riješiti

Foto: Pexels
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Plin će u Hrvatskoj osjetno poskupjeti
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Plin će u Hrvatskoj osjetno poskupjeti
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
27.06.2024.
u 08:00
Važno je prepoznati kada neki miris ukazuje na problem.
Pogledaj originalni članak

Kuhinje su često mjesta gdje se mogu osjetiti različiti mirisi. Bilo da kuhate, čistite hladnjak ili pospremate nakon večere, moguće je da ćete osjetiti neugodne mirise. S obzirom na to, važno je prepoznati kada neki miris ukazuje na problem. Iz HuffPosta su razgovarali sa stručnjacima kako bi saznali koji mirisi mogu ukazivati na pokvarenu hranu, ugroženu sigurnost vašeg doma ili potrebu za zamjenom uređaja. Također, dobili su savjete kako ukloniti te mirise.

Ne bi svaki sir trebao smrdjeti: Kada se bavite ostacima hrane ili namirnicama, jedno je pravilo najvažnije: ako nešto loše miriše, bacite to. Međutim, kod sireva, koji često sami po sebi imaju mirise, pravila nisu tako jednostavna. Prema kuharu Kevinu Ashtonu, postoji nekoliko znakova da je sir pokvaren: abnormalna plijesan, promjena boje ili snažan miris. Najbolji način za utvrđivanje je li sir siguran za konzumaciju je prepoznati loš miris.

‘Ako blagi sir poput goude ili ementalera miriše poput limburgera ili plavog sira, trebali biste ga baciti’, kaže Ashton, ‘Prirodno oštri sirevi poput Camemberta imat će relativno jak miris amonijaka kada se pokvare’. Ashton dodaje da, ako poznajete miris određenog sira, a onaj koji imate miriše intenzivnije nego inače, bolje je baciti ga. Pokvareni sir može sadržavati bakterije koje uzrokuju bolesti poput salmonele, E. coli i Listerie monocytogenes.

Svaka od tih bakterija može uzrokovati različite zdravstvene probleme. Na primjer, infekcije salmonelom mogu uzrokovati grčeve u trbuhu, povraćanje, proljev i groznicu. Simptomi se mogu pojaviti između šest sati i šest dana nakon konzumacije i trajati do tjedan dana. E. coli može uzrokovati različite oblike gastroenteritisa, uključujući hemolitičko-uremički sindrom, čiji simptomi uključuju krvavi proljev, grčeve u trbuhu i povraćanje. U ekstremnim slučajevima može doći do zatajenja bubrega. Najveći rizik od E. coli imaju djeca i stariji ljudi.

Listeria monocytogenes može uzrokovati listeriozu, čiji simptomi uključuju mučninu, bolove u mišićima, groznicu i proljev. Trudnice, novorođenčad i osobe s oslabljenim imunitetom posebno su osjetljive na ovu bakteriju.

Ako miriše na plin, ali nema vatre, odmah nazovite nadležne službe: Prema energetskoj kompaniji ConEdison, ako osjetite miris sličan pokvarenim jajima ili plinu u svom domu, trebate odmah napustiti prostor i nazvati nadležne službe. Ovo je posebno važno ako koristite plinski štednjak ili pećnicu. ‘Moguće curenje plina uvijek je opasno i može ugroziti život’, upozorava Hendrik Van De Poll, suvlasnik tvrtke Service Force Plumbing.

Ako osjetite miris plina, ali je plamenik uključen, miris obično nije zabrinjavajući, pogotovo ako nestaje. Međutim, mogao bi ukazivati na curenje u sustavu, stoga je važno provjeriti sve i pozvati stručnjaka. Neki drugi uzroci mirisa mogu biti bezazleni. Na primjer, miris pokvarenog jajeta može dolaziti od anodne šipke u grijaču vode koja reagira s vodom. U tom slučaju, zamjena šipke može riješiti problem.

Provjerite kuhinjski odvod: Neugodan miris u kuhinji možda dolazi iz odvoda, gdje se mogu nakupljati čestice hrane, masnoća i ostaci. ‘Čestice hrane koje se nakupljaju u kuhinjskom odvodu s vremenom mogu uzrokovati začepljenje’, objašnjava Justin Cornforth, vlasnik tvrtke Ace Plumbing, ‘Mirisi iz kuhinjskog odvoda znak su da je vrijeme za temeljito čišćenje’.  Za čišćenje odvoda preporučuje enzimatska sredstva za čišćenje, koja su učinkovitija i sigurnija za cijevi od kemijskih sredstava. Alternativno, možete koristiti ocat i sodu bikarbonu, ostaviti ih nekoliko minuta, a zatim isprati kipućom vodom. Ako neugodan miris i dalje traje, možda je potrebno zamijeniti odvod. 

Što duže ostavljate neugodne mirise bez nadzora, teže će biti pronaći izvor i riješiti ih se. Nakon kuhanja, malo limuna ili bijelog vinskog octa može neutralizirati mirise. Limun je također koristan za čišćenje mikrovalne pećnice – stavite pola limuna s vodom u mikrovalnu, zagrijte nekoliko minuta i ostavite zatvoreno deset minuta. Najbolji način da izbjegnete smrdljivu kuhinju je korištenje odgovarajuće kuhinjske nape i redovito održavanje kuhinjskih uređaja. Ako unatoč tome imate problema s mirisima, možda je vrijeme za promjenu nekih kuhinjskih rutina i opreme.sir

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.