Zanimljivo

Ovo su mitovi i činjenice o pripremi hrane u mikrovalnoj. Mogli bi vas iznenaditi

Foto: Shutterstock
Mikrovalna
Foto: Shuttershock
Mikrovalna
17.02.2015.
u 11:33
Otkad se pojavila na tržištu, kruže različiti mitovi o tome je li i koliko je štetno ili čak opasno zagrijavati hranu i pripremati hranu u mikrovalnoj.
Pogledaj originalni članak

Neki su pobornici praktičnosti i ne mogu zamisliti svakodnevicu bez mikrovalne pećnice.

Ipak, mnogi je nemaju i ne žele je imati. Otkad se pojavila na tržištu, stvaraju se različiti mitovi o tome je li i koliko je štetno ili čak opasno zagrijavati hranu i pripremati je u mikrovalnoj.

Ovo su najčešći mitovi, a odgovore nudi Yahoo.

MIT: Zagrijavanje u mikrovalnoj uništava hranjiva svojstva namirnica

To je jedan od najčešćih mitova kada je riječ o mikrovalnoj i namirnicama.

"Ne postoji posebna šteta od pripreme ili zagrijavanja hrane u mikrovalnoj pećnici kad je riječ o količini nutritivnih vrijednosti", tako tvrdi David Katz, direktor Centra za istraživanje Sveučilišta Yale.

Napominje da bilo koji način termičke pripreme hrane utječe na hranjivost namirnica i gubitak nekih nutritivnih vrijednosti, od kojih se najčešće gube vitamin C, omega-3 masne kiseline, a neki antioksidansi su općenito više osjetljivi na termičku obradu. Najviše hranjivih sastojaka gubi se, primjerice, kada kuhamo povrće u vodi, a s obzirom na to da se koristi znatno manje vode u pripremi jela u mikrovalnoj pećnici, hrana može biti čak i bolja, napominje.

ČINJENICA: Oprezno s plastičnim posuđem

Čuli ste zasigurno da bi trebalo izbjegavati zagrijavati hranu u mikrovalnoj pećnici u plastičnim posudama. Postoji razlog za to. Prilikom zagrijavanja iz plastičnog se posuđa mogu osloboditi štetne kemikalije, BPA i ftalati, koji se mogu upiti u hranu. Najbolje je izbjegavati upotrebljavati plastično posuđe u mikrovalnoj pećnici, pa čak i kada je označeno kao "BPA free". Koristite se staklenim i keramičkim posuđem, poručuje Katz.

MIT:  Hrana se u mikrovalnoj kuha ravnomjerno

Ako ste barem jednom zagrijavali neko jelo u mikrovalnoj pećnici, zasigurno ste doživjeli da je jelo pri vrhu vrlo vruće, a u sredini je hladno, kao što je bilo i prije zagrijavanja. Mikrovalovi prodiru otprilike četiri centimetra u dubinu pa će namirnice koje su deblje od toga, posebice ako je riječ o debljim komadima crvenog mesa, ostati termički neobrađeni. Stoga mikrovalna pećnica nije najpogodnija za "kuhanje i pečenje", ali za podgrijavanje ili odmrzavanje odličan je "pomoćnik" u kuhinji.

ČINJENICA: Mikrovalne pećnice su sigurne

Kako joj i samo ime govori, ova pećnica radi na principu mikrovalova, a neki zbog toga smatraju da zbog tog zračenja postoji povećani rizik od obolijevanja od raka. Ipak, to je daleko od istine. Mikrovalovi imaju ograničen energetski potencijal pa ne prouzročuju promjene u strukturi tvari. Njihove molekule titraju i međusobno se sudaraju, što utječe samo na porast temperature, a taj je efekt iskorišten u mikrovalnim pećnicama za kuhanje i sušenje.

>>Mislili ste da je nemoguće ispeći slaninu bez tave, ulja, štednjaka ili roštilja? Varate se

>>10 stvari koje baš nikad ne biste smjeli staviti u mikrovalnu!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

DU
Deleted user
17:47 17.02.2015.

koristiti u nuždi...........a sigurnije mi je kotlet koji se zadimi I padne na žar nego u mikrovalnoj......

DU
Deleted user
18:44 17.02.2015.

...jednostavnim riječima da objasnimo rad mikrovalne peći. Prije nego što uključimo mikrovalku mi uskladimo vrijeme dužine rada i djelovanja mikrovalova na hranu koja je stavljena u peć da se ugrije. Na primjer 30 sekundi. Peć počinje sa radom i molekule u hrani se pomiću frekvencijom mikrovalke (2.5Ghz). Kako se molekule pomiću tako se struktura hrane mijenja i vrača u prvobitni položaj i time zagrijava hranu. Nakon isteka 30 sekundi peć se gasi i sada dolazi pitanje gdje se nalazi struktura molekula u početnoj fazi ili u onoj promjenjivoj, Ako se dogodila upravo promjenjiva faza tada je i struktura hrane promjenjena. Na primjer meso izgleda i dalje kao meso, ali njegova strukturna složenost je promjenjena. To više nije meso u njegovoj početnoj strukturi nego Bog zna što, a to je i štetno za naš organizam. Kada bi tajmeri za grijanje hrane imali brojčanike koji bi brojili frekvenciju prilikom grijanja hrane i kod isključenja točno onda ugasili kada su molekule ponovo na svome mjestu tada bi to bilo OK.

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
14:22 17.02.2015.

Zagrijavanje je u biti ubrzavanje kretanja elektrona koje se u mikrovalki dogodi u par sekundi i ne postoji netko zdravog razuma pa i laik da nebi zaključio da to destruktivno djeluje na vitamine i minerale a ovi sa yalea i slični koji govore o neštetnosti su ti isti koji i rade za te kompanije koje se bave rpodavanjem otrova od lijekova do hrane, pa neče pljuvat sami po svom proizvodu ... ili kad kažu za bilo što, zračenje npr mikrovalke ili antene za mobitele da NIJE DOKAZANO štetno djelovanje, pa ko zdrave pameti to može reč jer ako nešto nije DOKAZANO to ne znači da nije štetno, NPR. CIJANID nije se znalo da od njega rikneš u roku 30 sekundi dok se to nije DOKAZALO prvom smrču.