mogu biti opasni

Ovo su najprljaviji dijelovi vašeg automobila: Na nekima ima više bakterija nego na wc školjci

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
07.08.2024.
u 11:30
Pogledaj originalni članak

Vlasnici automobila često zanemaruju održavanje čistoće svojih vozila, perući ih manje od pet puta godišnje. Gotovo četvrtina njih priznaje da im nije stalo do toga kako njihov automobil izgleda. Međutim, malo tko je svjestan da unutrašnjost automobila može biti leglo mikroba, čak prljavija od prosječne WC daske. Ako želite imati čist i uredan automobil, evo nekoliko korisnih savjeta od stručnjaka s Carlease.co.uk koji će vam pomoći da se riješite prljavštine i bakterija na najčešće zanemarenim mjestima, piše Mirror. 

Sjedala i nasloni za glavu: Sjedala u automobilu, pogotovo vozačevo, mogu sadržavati između 300 i 650 bakterija zbog znoja, hrane i drugih nečistoća. Nasloni za glavu također skupljaju prljavštinu, ulja i znoj, što ih čini idealnim za razvoj neugodnih mirisa i bakterija. Savjet: Počnite usisavanjem svih mrvica i prašine. Zatim koristite otopinu tople vode i deterdženta ili octa kako biste očistili površine. Za tvrdokorne mrlje, pospite sodu bikarbonu i ostavite da djeluje prije nego obrišete.

Tepisi za auto: Tepisi u autu skupljaju blato, pijesak i čak životinjske izmetine, što ih čini izvorom štetnih bakterija poput E. coli. Savjet: Protresite tepihe vani, usišite obje strane, a zatim pospite sodu bikarbonu i očistite četkom s krutim vlaknima.

Ventilacijski otvori: Ovi često zanemareni dijelovi automobila mogu postati leglo prašine, peludi i drugih čestica, što može utjecati na kvalitetu zraka. Savjet: Koristite četku ili krpu za čišćenje otvora, a za dublje čišćenje upotrijebite komprimirani zrak i obrišite ventilacijske otvore vlažnom krpom.

Držači za čaše: Prolivena pića i sitniš mogu stvoriti ljepljivu smjesu koja privlači prašinu i bakterije, poput Bacillus cereus - čest uzročnik trovanja hranom. Savjet: Redovito brišite držače za čaše blagim sredstvom za čišćenje i starom četkicom za zube za teško dostupna mjesta.

Prtljažnik: Prtljažnik često skriva prljavštinu, prašinu i bakterije, posebno ako se koriste za prijevoz prljave opreme ili namirnica. Savjet: Ispraznite prtljažnik, usišite ga i obrišite otopinom vode i octa. Za uporne mirise, ostavite talog kave ili narančine kore preko noći.

Upravljač i ručke na vratima: Ove površine često dodirujemo, a one mogu zadržati ulja, znoj i prljavštinu, što povećava rizik od infekcija. Savjet: Redovito dezinficirajte ta područja alkoholom razrijeđenim s vodom kako biste ubili bakterije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.