U Hrvatskoj se baci više od 1000 tona zdravstveno ispravne hrane dnevno, odnosno više od 400 tisuća tona godišnje, a više od 20% populacije u riziku je od siromaštva, porazna je statistika koja se ponavljala na obilježavanju Svjetskog dana hrane diljem Hrvatske.
Kako bi određene namirnice ostajale svježe što dulje, trebali bismo slijediti preporuke stručnjaka kako i koliko dugo čuvati određene namirnice. Iako su zimski dani na vratima, ovo sunamirnice koje bismo trebali čuvati u hladnjaku. Ako nemate mjesta, imajte na umu da za vrijeme hladnih dana i noći, hranu možete čuvati i na balkonu.
Jabuke
Jabuke najčešće na police trgovina dolaze i do godinu dana "stare", ali pomno skladištene kako bi se što dulje sačuvala njihova svježina i vitamini. Zato, nakon kupnje, i vi ih čuvajte na hladnom, najbolje u hladnjaku na 4 stupnja Celzijusa kako biste im "produljili život" dva tjedna.
Naranče
Naranče nećete u supermarketima naći u hladnjaku, ali upravo biste ih tamo trebali držati dok ih ne konzumirate. Nakon branja, počinje opadati količina vitamina C u njima, a taj se proces usporava na nižim temperaturama.
Bobičasto voće
Jagode, ribizli, maline, borovnice.... Ove male riznica vitamina i zdravlja svakako čuvajte u hladnjaku sve dok imaju dobar miris i ne pojave se spore plijesni nanjima. Tada ih bacite. Ali ako ih čuvate u hladnjaku, imat ćete barem dva, tri dana da ih pojedete dok su svježe.
Banane
Banane će ubrzati proces dozrijevanja pa je dobro staviti banane pored, primjerice, kao kamen tvrdog avokado. Držite ih u zdjeli u hladnjaku.