budite oprezni!

Držite jaja u vratima hladnjaka? Stručnjaci upozoravaju: 'Tu se mogu razviti bakterije'

Shutterstock
31.12.2024.
u 18:19

Stručnjaci upozoravaju da držanje jaja u vratima hladnjaka može skratiti njihov rok trajanja

Većina hladnjaka ima praktične odjeljke za pohranu u vratima, što nam omogućuje bolje raspoređivanje stvari, osobito nakon velike nabavke. Mnogi u vratima hladnjaka drže jaja, no stručnjaci upozoravaju da to može skratiti njihov rok trajanja i povećati rizik od kontaminacije, piše Express.

To je zato što se temperaturne promjene događaju na ovom mjestu svaki put kada se vrata hladnjaka otvore i zatvore, što omogućuje razmnožavanje bakterija. "Ovo nestabilno okruženje stvara uvjete u kojima bakterije mogu napredovati i mogu oslabiti prirodnu zaštitnu barijeru jaja, ubrzavajući kvarenje", objasnio je Adam Oakley, stručnjak za skladištenje u tvrtki Door to Store. Osim čestih promjena temperature, otvaranja i zatvaranja vrata hladnjaka također može uzrokovati lagano podrhtavanje jaja što može s vremenom smanjiti njihovu kvalitetu.

S druge strane, hrana pohranjena na polici podložna je dosljednijoj temperaturi stoga se savjetuje da se jaja čuvaju u originalnoj kutiji na polici u hladnjaku. Stručnjaci kažu da je idealno mjesto za držanje jaja u dubljim, srednjim dijelovima hladnjaka gdje postoji stalna temperatura, obično ispod 20°C, što je ključno za očuvanje svježine. Ako se pravilno skladište, jaja mogu ostati svježa do pet tjedana u hladnjaku, u usporedbi sa samo nekoliko dana ako se drže na sobnoj temperaturi. 

Uvijek ih treba čuvati u originalnoj kutiji da bi dulje ostala svježa jer kutija pruža zaštitnu barijeru, inače porozne ljuske mogu apsorbirati mirise iz hladnjaka. Jaja treba stavljati šiljastim krajem prema dolje da bi se održao središnji položaj žumanjka i očuvala svježina, a ne bi ih se trebalo prati prije spremanja jer im se tako uklanja prirodna ovojnica što ih čini osjetljivijima na bakterije.

"Jaja pohranjena na sobnoj temperaturi počinju gubiti kvalitetu unutar nekoliko dana, osobito u toplijim klimatskim uvjetima. Dok bi jaja koja se drže izvan hladnjaka idealno trebala iskoristiti u roku od jednog do tri tjedna, jaja u hladnjaku mogu trajati od tri do pet tjedana s netaknutom svježinom. Iako hlađenje značajno produljuje rok trajanja, uvijek je najbolje konzumirati jaja unutar nekoliko tjedana da biste osigurali optimalan okus i kvalitetu", zaključio je Oakley.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije