skrivena opasnost

Ovo su namirnice koje ne biste smjeli podgrijavati

Foto: Flickr.hr
jaja
Foto: Thinkstock
Špinat
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
gljive
26.09.2016.
u 22:43
Mnogi podgrijavaju ostatke od ručka ili večere kako se hrana ne bi bacila
Pogledaj originalni članak

Mnogi podgrijavaju ostatke od ručka ili večere kako se hrana ne bi bacila.

Ali za neke namirnice to i nije tako dobra ideja jer se gubi hranjiva vrijednost, a neke namirnice kod podgrijavanja mogu postati i toksične. 

Mikrovalna pećnica mnogim je obiteljima "najbolji prijatelj", ali ipak, ove namirnice ne biste smjeli podgrijavati, odnosno, konzumirati nakon podgrijavanja. 

Špinat

Špinat nije poželjno naknadno podgrijavati pa ga jedite odmah nakon pripremanja. Sadrži dosta nitrata koji se zagrijavanjem pretvaraju u nitrite, a oni su kancerogeni za ljudski organizam. 

Gljive

Gljive također jedite svježe pripremljene. Ako su vam ostale od ručka ili večere, jedite ih hladne. Ako ih jedete podgrijane, mogu uzrokovati probleme s probavom i srcem. 

Krumpir

Krumpir zagrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krumpir najzdraviji kuhan, ali ohlađen. Tada u krumpiru dolazi do povećanja udjela otpornog škroba koji ima probiotsko djelovanje.

Jaja

Jaja na omlet ili kuhana također se ne smiju podgrijavati i jesti i mogu biti vrlo toksična nakon podgrijavanja.

>>Ovo su namirnice koje biste trebali jesti za dug život

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PL
ploter29
16:00 27.09.2016.

netko mi je govorio i za rižu da se ne smije podgrijavati. je točno? nije točno? ako je, zašto je?