Primjerice, zbog velikog broja sjemenki rajčice sadrže veliku količinu lektina koji mogu prouzročiti probavne smetnje. Emma Taylor otkrila je za Daily Mail koje bi se još namirnice trebale izbjegavati. Treba imati na umu da lektin u namirnici omogućuje lakše stanično povezivanje i ima antimikrobna svojstva, međutim u mnogo većim količinama djeluje poput "ljepila" i može ometati proces njihova razgrađivanja i time prouzročiti napuhnutost, oštetiti sluznicu crijeva, a biljni će proteini prijeći u krvotok neprobavljeni.
Rajčice
Iako su bogate vlaknima i vitaminom C, zapravo mogu imati dosta loš utjecaj na organizam. Zamijenite ih zelenim lisnatim povrćem, koje je dobra alternativa jer su bogati mineralima.
Krumpiri
Pretjerana konzumacija krumpira ima gotovo isti utjecaj kao i rajčica. Iako su zdrav izvor vitamina i minerala, krumpiri su zapravo najveći problem. Trebali bismo kontrolirati unos krumpira.
Kikiriki i oraščići
Oni sadrže visoku količinu proteina i antioksidansa, ali i veliku koncentraciju lektina koji prolaze kroz probavni sustav i idu direktno u krvotok. Kad se lektini nakupljaju u krvi mogu prerasti u kancerogene stanice. Zamijenite ih sjemenkama lana koje će vam dati dovoljnu dozu zdravih masnih kiselina. S obzirom na to da tijelo samo ne može proizvesti zdrave masne kiseline, dobro je uzimati ih iz namirnica.
Kukuruz
Važno je naglasiti kako kukuruzni škrob, pahuljice koje obično jedemo za doručak i različiti sirupi sadrže kukuruz, što u tijelu prouzročuje upale zglobova i loše utječe na probavni sustav. Alternativa je kvinoja.
Crveni grah
Ima ekstremno visoke razine lektina. Iako je dobar izvor željeza i proteina, grašak je zdravija alternativa jer ima manje lektina.
>> Pogledajte video o supernamirnicama koje trebate imati u svom domu
Ma jedite g....