Pileće meso može, zbog bakterija, biti prijetnja zdravlju ako se ne pripremi kako treba. Evo što biste trebali znati kada je riječ o pilećem mesu i pripremi za jelo...
Jedna od najvećih pogrešaka zasigurno je to što pileće meso mnogi ostavljaju na sobnoj temperaturi predugo. Idealni su to uvjeti za razvoj bakterija koji mogu poremetiti naš probavni sustav. Pileće meso odmrzavajte na tanjuru, pokrijte ga folijom i stavite na dno hladnjaka, a ne pri vrhu. Riječ je o tome da na pojedinim dijelovima hladnjaka temperatura varira, posebice pri vrhu ili u vratima, a najniža je upravo u donjem dijelu.
Pileće meso ne biste trebali ispirati prije pečenja jer ćete tako bakterije s mesa raspršiti po cijeloj površini. Stručnjaci se slažu: Samo ga začinite i pecite.
Nemojte koristiti dasku za rezanje nakon što ste na njoj rezali sirovu piletinu ako je nakon toga niste oprali. Isto vrijedi i za nož ili vilicu.
Prilikom pripreme sirovog pilećeg mesa, nemojte stavljati ostale namirnice u doticaju s mesom kako ne biste prenijeli bakterije na druge namirnice, piše RD.
Ako ste pileće meso dirali rukama, svakako nemojte zaboraviti dobro oprati ruke nakon toga prije nego nastavite s pripremom ostalih namirnica.
Ako ste rukama dodirnuli piletinu odsjeci si ruke... uputstvo za one koji su upravo sišli sa stabla i uspravno hodaju.