TRADICIONALNI DOMAĆI RECEPTI

Ovog adventa probajte: Zagorska purica s mlincima

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Ovog adventa probajte: Zagorska purica s mlincima
04.12.2019.
u 23:00
Ako ove godine želite pripremiti pravi blagdanski objed za obitelj, ne možete pogriješiti s puricom i sočnim mlincima
Pogledaj originalni članak

Purica s mlincima tradicionalno se nalazi na blagdanskom stolu diljem Hrvatske, a pogotovo ona zagorska za božićni ručak. Purica s mlincima je jedan od naših tradicionalnih kulinarskih specijalita koji su pripravljani po starim receptima i godinama ostaju nepromijenjeni, što svjedoči o kakvom jelu se radi.

SASTOJCI:

Salamura:

purica od 3,5 do 4 kg

voda

sol

češnjak

lovorov list

majčina dušica

mediteranski začini

 

Pečenje:

mast

150 g mrkve

3 stabljike celera

100 g korijena celera

1 glavica luka

sol, papar

voda

 

Mlinci:

400 dag brašna

2 dl vode

1 žličica soli

PRIPREMA:
Purica najprije na jedan dan ide u salamuru koja stoji u frižideru. U vodu u kojoj purica “roni” stavite dva posto soli (u odnosu na količinu vode) i aromatizirajte je češnjakom, lovorovim listom, majčinom dušicom i mediteranskim začinima. Tijesto za mlince zamijesite od brašna, vode i soli i ostavite ga da odstoji pola sata pokriveno krpom. Zatim podijelite na 10-ak manjih dijelova, razvaljajte na tanko, na debljinu od oko 2 mm. Prema tradiciji mlinci se peku na vrućoj ploči na peći na drva, no oni koji je nemaju, mogu probati u tavi ili pećnici (na 230°C). Bitno je da i tava i pećnica, kao i lim za pečenje, budu vrući prije nego što se sirovi mlinci stave peći. Peku se s obje strane, u pećnici ih je potrebno okrenuti, a lakše se okreću ako se na vrući lim stavi papir za pečenje. Peku se dok ne dobiju karakteristične mjehure, oko sedam minuta, a potom se stave hladiti na kuhinjsku krpu. Ako se pohranjuju na dulje vrijeme, potrebno ih je prvo staviti u papirnatu vrećicu na dan ili dva, da se još dodatno posu e na zraku, pa tek onda u plastičnu vrećicu. Idući dan purica se izvadi iz salamure, ispere se i dobro osuši. Ostavite na sobnoj temperaturi oko dva sata, premažite svinjskom masti, posolite i popaprite iznutra i izvana. Posudu u kojoj će se purica peći namastite, po dnu poslažite narezano povrće, na to stavite puricu, podlijte vodom i pecite prvih pola sata na 220°C, a potom smanjite na 180°C i pecite još dva i pol sata. Pred kraj pečenja mlince izlomite na manje komade, prelijte vrućom vodom i ostavite nekoliko minuta da omekšaju. Pečenu puricu raskomadajte te procijedite sok u kojem se pekla. Omekšale mlince ocijedite, prelijte sokom od pečenja i promiješate te poslužite s toplom puricom.

Sadržaj omogućio HTZ

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr